2024. március 29., péntek

Nő a halálesetek száma egész Szerbiában, napokat kell várni a temetésekre

Az ország temetkezési vállalkozói szerint soha nem volt még ennyi halálesetük, a járvány előző hullámaiban sem – közli a 021 hírportál.

Belgrád tíz temetőjében szeptemberben 1417 temetést végeztek el. A múlt év azonos időszakában, és két évvel ezelőtt ugyanebben a hónapban 1017, illetve 936 temetés volt a szóban forgó helyeken.

Az illetékes közvállalat munkatársa a Blicnek azt nyilatkozta, hogy temetőikben kettőtől öt napig is kell várni a szertartások elvégzésére.

Egy valjevói temetkezési vállalatban is azt nyilatkozták a lapnak, hogy az elhunytak nagy száma miatt az utóbbi időben a délutáni órákban is végeznek temetéseket, amelyre eddig még soha nem volt példa. Ugyanez a helyzet Užiceben, de egy újvidéki temetkezési vállalatban is azt nyilatkozták a lapnak, hogy a temetések száma szeptemberben megnőtt, és hogy minden nap kísérnek 1-2 koronavírus miatti szövődményekben elhunyt személyt is végső útjára.

Ugyanebben a cégben elmondták, hogy olykor napokat kell várni a temetésre, de hozzátették azt is, hogy télen ez egyébként sem ritka jelenség, mert kevesebb időpont áll rendelkezésre a szertartások lebonyolítására. Kiemelték, hogy múlt évben, amikor tetőzött a járvány, volt olyan eset is, hogy 7-től 10 napot vártak a családtagok a temetés elvégzésére.