2024. március 29., péntek
OKTÓBER 23

Szimbolikus helyszíneken ünnepel a jobboldal

Meghallgatják Orbán Viktor ünnepi beszédét a nyolcadik békemenet résztvevői

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy október 23-án, az 1956-os forradalom hatvanötödik évfordulóján Orbán Viktor miniszterelnök nem a már megszokott helyszínek egyikén mondja el ünnepi beszédét. Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál található új helyszín – írja a lap – szimbolikus üzenettel bír. Tizenöt éve ugyanis itt kezdte el a rendőrség rátolni a Gyurcsány-kormány lemondásáért tüntetőket a Fidesz, Astoriánál tartott békés nagygyűléséről távozókra. Ezt követően ártatlan embereket megnyomorító rendőri túlkapásokkal teli véres tömegoszlatás kezdődött, ami a Hír televíziónak köszönhetően dokumentálva lett filmkockákon az utókornak.

Megsérült egy politikus, Révész Máriusz is. A Fidesz országgyűlési képviselőjének fejsérülései voltak, a lapockája tört. Révész a képviselői igazolványával ment be a rendőrök közé, ott néhány percig beszéltek vele, aztán leütötték és még a földön is agyba-főbe verték – emlékeztet az eseményekre a Magyar Nemzet.
Ehhez a rendezvényhez fog csatlakozni majd az ugyanerre a napra meghirdetett Békemenet is. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a közmédiának nyilatkozva elmondta, sok résztvevőre számítanak, ezért azt kérik mindenkitől, időben tájékozódjon a rendezvényhelyszínekről és a közlekedési helyzetről. A programokról – tette hozzá – később részletes tájékoztatást adnak.
„A 2006-os terror útvonalán halad a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet október 23-án – közölte a tegnapi fővárosi sajtótájékoztatón Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
„Nyugodt, békés, csendes összefogással kívánjuk demonstrálni, hogy itt történt a 15 évvel ezelőtti gyurcsányi terror, amely békés emberek ellen lovas attakkal, szemkilövetéssel, csonttörésekkel, vízágyúval és vipera náspángolással fenyítette az embereket. Ismét vér folyt a pesti utcákon. Megtörtént a demokrácia megcsúfolása. A menet előtt kifeszített molinónk jelszava: Soha többé, stop!" – mondta az elnök.
A Békemenettel, amelybe több száz olasz és lengyel civilt is várnak, jelezni szeretnék a brüsszeli bürokráciának, hogy a nemzetek népei felett nem uralkodni kell, hanem szolgálni őket – fogalmazott Csizmadia László.
A résztvevők 13 órakor gyülekeznek majd az '56-os forradalom bölcsője, a Műegyetem előtt, és 14 órától a Szabadság híd-Vámház körút-Károly körút-Erzsébet tér útvonalon vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, ahol 15 órától részt vesznek az állami ünnepségen és meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.
Bencsik András, a Békemenet egyik ismert arca és szervezője azt mondta, hogy a rendezvényt ismét a szeretet és a féltés jegyében tartják, ugyanis ma ismét a gonosszal kell megmérkőzni annak érdekében, hogy soha ne ismétlődhessen meg, ami 2006-ban történt, hogy egy kormány a népére támad.

@fo = MTI
@kep = Vonuló tömeg a legutóbbi békemeneten 2018-ban