2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT: Súlyos sérültje is van az összetűzéseknek, Aleksandar Vučić Raškába utazott – VIDEÓ

Növekszik a feszültség Észak-Koszovóban – A kormányfő a NATO-hoz fordult

Egy szerb nemzetiségű polgár a zvečani összetűzésben súlyosan megsérült, jelenti a média, a sérülést a koszovói rendőrség lőfegyvere okozta, ezenkívül legalább tízen megsérültek. A súlyos sérültet a Kosovska Mitrovica-i kórházban ápolják. Zlatan Elek, a kórház igazgatója kijelentette, hogy a sérült bordatörést szenvedett, és hamarosan megműtik, hogy eltávolítsák a lövedéket a szervezetéből. 

A koszovói rendőrség ezt megelőzően behatolt több üzletbe is, mint magyarázták, üzérkedésellenes akciót hajtanak végre, majd elrendelték a szerb boltok azonnali bezárását. Ekkor kezdődött meg a helyiek tiltakozása, mely szerencsétlen véget ért.

Aleksandar Vučić államfő Raškába utazott, hogy 15 órai kezdettel rendkívüli ülést tartson a koszovói szerb képviselőkkel. A hírt az elnöki hivatal is megerősítette a Tanjugnak. Vučić azért kezdeményezte a megbeszélést, mert a koszovói rendőrség megrohamozta Kosovska Mitrovica északi részét. Az ott élő szerb polgárok felháborodtak és aggódnak az események miatt.

Ana Brnabić kormányfő ugyanakkor a NATO-hoz, a KFOR-hoz fordult, felhívta a figyelmet a helyzet súlyosságára, és arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy „végre reagáljanak, és tegyék egyértelművé Pristina számára a helyzet tűrhetetlenségét".

Petar Petković, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője közölte, nem történt más, mint fegyveres leszámolás, erőszak az egyszerű, fegyverzetlen lakossággal szemben. Véleménye szerint Albin Kurti koszovói kormányfő áll a történtek mögött, akinek nincs más célja, mint nagyobb konfliktust előidézni. Pszichopatának nevezte a koszovói miniszterelnököt, s elítélte a történteket, mondván, már hetedik alkalommal törnek be a ROSU egységei Észak-Koszovóba, hogy leszámoljanak a szerb lakossággal.

Zorana Mihajlović kormányfő-helyettes is megengedhetetlennek nevezte, hogy erőt demonstrálnak a polgárok felett a koszovói fegyveres egységek, az efféle akciók biztosan nem a kompromisszum felé vezető utat jelentik. Értetlenül áll annak ténye előtt, hogy a nemzetközi közösség néma marad, s megengedi Kurtinak, a múltba rángassa vissza a teljes régiót.

A Twitteren tett bejegyzésében az egyoldalú erőszakos lépések azonnali leállítására szólított fel Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Mint írta, nem számít elfogadhatónak egyetlen olyan megoldás sem, amely veszélyezteti a lakosságnak a biztonságát.