2024. március 28., csütörtök

„Ha kávézásra van, étolajra is jusson!”

Szerbiában a legdrágább az étolaj a régióban – A mezőgazdasági miniszter szerint a családi büdzsét nem terheli jelentősebben a drágulás

Az utóbbi időben az élelmiszerek ára annak ellenére is rohamosan emelkedik országunkban, hogy a régió legalacsonyabb átlagfizetéséért dolgozunk – írja a Nova S hírportál. A gazdasági elemzők kiemelik az étolaj árát, amelynek litere immár 205 dinárba kerül. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter szerint viszont a drágulás „havi szinten kevesebb, mint fél espresso kávé ára a kávézókban”.

A felháborodott lakosok számára azonban továbbra sem érthető, hogy miért épp nálunk emelkedett az egekbe egy olyan élelmiszernek az ára, amelyet naponta használnak a háztartásokban. A régió adatai alátámasztják a polgárok kétségeit: még az uniós Szlovéniában is 1,29 euró, azaz 151 dinár az étolaj literenkénti ára, amelyet az 1181 eurós átlagfizetésből fizetnek ki a kicsit távolabbi szomszédaink. Horvátországban a 890 eurós átlagbérből 11,99 kunát (187 dinárt) hagynak a boltokban azok, akik étolajat vásárolnak, az átlagosan 530 eurót kereső montenegróiak viszont 1,49 eurót, vagyis 175 dinárt fizetnek a termékért a kasszánál. Bosznia-Hercegovinában ugyanakkor 3,10 bosnyák konvertibilis márkába (185 dinárba) kerül az étolaj, az átlagfizetés viszont 490 euró. Szerbiában az 500 eurós átlagbérből 205 dinárt kell elkülönítenünk akkor, amikor a boltok polcairól leemeljük az napraforgóból készült terméket.

A mezőgazdasági miniszter szerint az étolaj ára jelenleg 165 és 205 dinár között mozog Szerbiában. A drágulásra pedig azért került sor, mert emelkedett a nyersanyag, azaz a napraforgó ára is – magyarázta Branislav Nedimović, aki szerint egy átlagos szerbiai család négy liter étolajat használ el havonta. A havi 10 dináros drágulás összesen 40 dinárral terheli a háztartások kasszáját, ami kevesebb, mint fél espresso kávé ára. Ezt pedig a szerbiaiak szabadidejükben előszeretettel fogyasztják a kávézókban –  fejezte ki állásfoglalását a drágulás mértékével kapcsolatban a miniszter.

Ugyanakkor Branislav Gulan, a Közgazdászok Tudományos Társaságának tagja szerint a napraforgó árának rohamos emelkedése miatt az étolaj is mindaddig drágul, amíg „a népnek lesz pénze kifizetni”. A falvak fejlődéséért felelős nemzeti csoportosulás tagja a médiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy tavaly a termelőknek 38 dinárt fizettek a napraforgó kilogrammjáért, az idén viszont a felvásárlási ár elérte a 45-65 dinárt. Gulan szerint az állami szervek jelenleg a között mérlegelnek, hogy ideiglenesen megszüntessék-e az étolaj behozatalára kiszabott vámot, vagy megnyissák a tartalék tárolókat.