2024. április 19., péntek

Folytatják a házvásárlási programot

Az állam akár tízezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyújt a fiatal házaspároknak

Egyre több polgár jelentkezik a vidékfejlesztési minisztérium június 28-án kiírt falusi házak megvásárlására vonatkozó pályázatára, így lehet, hogy a rendelkezésre álló pénzt még a határidő lejárta előtt szétosztják.

– Sok kérvény érkezik, naponta 20-30. Ami a feltételeket illeti, az érdeklődők nem lehetnek 45 évnél idősebbek, nem rendelkezhetnek ingatlannal, és természetesen fontos, hogy falun kívánjanak élni. Másfelől lényeges, hogy a házak lakhatóak legyenek, vízzel és árammal ellátva – nyilatkozta a Prva Televízió műsorában Milan Krkobabić vidékfejlesztési miniszter.

Arra a kérdésre válaszolva, mennyi pénz maradt a projektum megvalósítására, elmondta, hogy néhány napja beszélt Aleksandar Vučić államfővel, és azt tervezik, hogy folytatják a programot.

Milan Krkobabić Perlaszon (Perlezen) egy, a házvásárlási pályázaton nyert fiatallal (Fotó: Beta)

Milan Krkobabić Perlaszon (Perlezen) egy, a házvásárlási pályázaton nyert fiatallal (Fotó: Beta)

– A költségvetés módosításával újabb forrásokat irányoztunk elő vissza nem térítendő támogatások formájában. Ilyen módon segítjük a házvásárlásban azokat a gazdákat és fiatal házaspárokat, akik falun szeretnének élni. Az állam akár 10.000 eurós, vissza nem térítendő támogatást nyújt a számukra. Arra kérem a polgárokat, hogy nyugodtan jelentkezzenek, a helyi önkormányzatok illetékesei hajlandóak segíteni. Azt üzenem a fiataloknak, hogy minél kitartóbbak a házkeresésben, az állam annál inkább azon lesz, hogy további eszközöket különítsen el – közölte Krkobabić.

Hozzátette, sok adatot gyűjtöttek őssze a projektum során. Például számos magyar nemzetiségű polgár és többgyermekes család is jelentkezett a pályázatra.

A házak felvásárlásának támogatására az állami költségvetésből eddig mintegy 500 millió dinárt különítettek el.