2024. április 20., szombat

A migránsokat segítők lincselésére buzdítottak

A Népjárőr (Narodna patrola) szélsőjobboldali mozgalom több plakátot is kiragasztott a városban, amelyeken megmutatták a helybelieknek, hogy kik azok a polgártársaik, akik pénzért nyújtanak szállást a menekülteknek, saját gazdagodásuk érdekében, és emiatt gyűlnek fel a menekültek a városban. A plakátokon hat személy, „árulók és nem szerb vezetéknevűek” fényképe és teljes neve szerepel, ami önmagában retorzióra való felszólítás. A mozgalom Facebook-oldalán a hozzászólók véleményéből kitűnik, hogy a plakátozást az érintettek levadászására való nyilvános felhívásként értelmezték.

A felszólítástól nem függetlenül A Szabad Zomborért Mozgalom elnevezésű csoportosulás tiltakozást szervezett a migránsok zombori betelepülése ellen. A tiltakozáson a szimpatizánsok mellé több vajdasági településről érkeztek a népjárőrök képviselői is.

A tiltakozás szónokai elmondták, hogy követeléseikre egyéb választ nem kapnak a hatóságtól, mint hogy képtelenek megoldani a migránskérdést. Felvetették, hogy talán nem az önkormányzat épülete előtt kellene tiltakozni, hanem blokád alá venni az egész várost.

Nem engedjük meg Vučićnak és talpnyalóinak, hogy azt tegyék Zomborral, amit kiterveltek, és nem hagyjuk, hogy saját országunkban és saját városunkban idegenek legyünk! – hangoztatták a tiltakozás résztvevői.

A Sikara városrész egyik lakosa elmondta, hogy már öt éve megoldatlan a migránsok megregulázása, az ő udvarába és házába is legalább tízszer betörtek, lassan nem lesz módja megvédeni a családját. Hozzátette, hogy az önkormányzat nem teszi közzé, hogy hány esetben kellett intézkednie a Sikarában a rendőrségnek, a mentőknek és a tűzoltóságnak.

A tiltakozás mintegy háromszáz résztvevője a felszólalásokat követően elgyalogolt a befogadóközpontig, ahol percekig eredménytelenül egyezkedtek a rendőrség vezetőjével, hogy oldja fel a járőrkocsikból állított zárlatot.