2024. március 29., péntek

Bíróhiány Zentán

A Zentai Alapfokú Bíróságon 4258 ügyet tárgyaltak le – Megszaporodtak a peres ügyek

A Zentai Alapfokú Bíróság elmúlt kilenchavi munkájáról, eredményeiről és az eljárásokban felmerülő nehézségekről számolt be a sajtónak Pozder Valéria bíró, a bíróság újonnan kinevezett szóvivője.

– Az idei évet 1315 tárggyal kezdtük, amiből 57 régi, három évnél idősebb ügy várt letárgyalásra. Kilenc hónap alatt 4743 tárgy érkezett, így eljárásban az előző évből átvitt tárgyakkal együtt több mint hatezer bírósági ügy (6058) volt folyamatban háromnegyed év alatt. Észrevehetően megnövekedett a tárgyak száma. Komoly nehézségekbe ütközik a határidők betartása. Szeptember végéig 4258 tárgyat, köztük 91 régit fejezett be a Zentai Alapfokú Bíróság. Megoldásra vár 1800 tárgy, amelyek közül annak ellenére, hogy 91 három évnél régebbi tárgyat sikerült befejezni, még mindig maradt 54 régi tárgy, mivel időközben újabb ügyek haladták meg a hároméves várakozási időt. Bíróságunk idén és már tavaly is két bíróval kevesebbel dolgozott. Kocsis Szürke Makk Anna bíró 2019 novemberében nyugdíjba vonult. Apró László bíró pedig 2020 májusában ment nyugdíjba, és az ő posztja is betöltetlen. Ezzel a bíróság hatékonysága csökkent – fogalmazott a bíróság szóvivője, és hozzátette, a körülményekhez képest elégedettek lehetünk az elért eredménnyel, a megoldott tárgyak számával. Túlórával és tárgyak hazavitelével tudták csak elérni, hogy ne nagyon maradjanak le, ne szaporodjanak fel a régi ügyek. Elmondása szerint folyamatban van egy új bíró megválasztása a Zentai Alapfokú Bíróságra. A köztársasági parlament következő ülésén remélhetőleg rábólintanak az új bíró kinevezésére.

– A legfelsőbb igazságügyi tanács döntést hozott további két bíró megválasztásáról. A folyamat hosszadalmassága miatt erre majd csak jövőre, az első félévben számíthatunk. Az elmúlt időszakban a járványügyi helyzet miatt a bíróság dolgozóinak továbbképzése, a szemináriumok, szaktanácsadások és képzések többsége elmaradt. Egyéb ügyek közül a bíróság 558 bizonylatot adott ki arról, hogy a kérelmezővel szemben folyik-e nyomozás vagy büntetőeljárás. A bíróság munkájára 12 írásos panasz érkezett, ebből csak 2 volt indokolt. Bíróságunk végzése alapján kilenc hónap alatt 34 személy volt vizsgálati fogságban, jelenleg egy ilyen van. Bíróságunk idén is folytatta a mediációt, a peren kívüli közvetítést a felek között. Lehetőség van a vitás esetek peren kívüli, közös megegyezéssel történő megoldására, ami a pereskedő felek számára is egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb megoldást jelent az esetleg elhúzódó tárgyalásokkal szemben – mondta Pozder Valéria, és így folytatta:

– A Covid-19-járvány miatt a bíróság tevékenysége is szűkebb keretek közé szorult. A rendkívüli állapot idején halasztottuk a tárgyalásokat, csak a sürgős ügyekkel foglalkoztak a bírók. Az egészségügyi előírások betartásával folynak a tárgyalások, a maszkviselés kötelező, egyes esetekben pedig a tárgyalóteremben korlátozni kell a részvevők számát, ami bonyolítja az ügyek lefolytatását – mondta a szóvivő.
A bíróhiánnyal küszködő Zentai Alapfokú Bíróságon megszaporodtak a „tyúkperek”, sokan néhány ezer dinárért is perelik a bankokat, a banki szolgáltatások túlszámlázása miatt. Megszaporodtak a közalkalmazottak bírósági keresetei a munkaadókkal szemben az elmaradt, ki nem fizetett utazási költségtérítés, népszerű nevén a „biciklipénz” ügyében.