2024. április 19., péntek

Tűzoltó-olimpiára készülnek

Szerbiát ismét a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület női csapata képviseli

Jövő év júliusában a szlovéniai Celje lesz a CTIF Nemzetközi Tűzoltó-olimpia házigazdája, amelyen Szerbiát ismét a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület női tűzoltócsapata képviseli majd. Molnár Gábor Gyula, a testület parancsnoka napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az olimpián való részvételi jogot az elmúlt hónap végén Újvidéken megrendezett országos tűzoltóversenyen megszerzett bajnoki címmel érdemelték ki a zentai tűzoltóhölgyek.

A tűzrőlpattant zentaiak így negyedik alkalommal is egy világeseményen öregbíthetik a Zentai Önkéntes Tűzoltótestület, illetve a község hírnevét. Az önkéntes lánglovagok elöljárója szerint már most az ősszel el kell kezdeni az edzéseket, tavasszal pedig még többet kell dolgozni, hogy a jövő év nyarán Celjén méltóképpen tudjanak szerepelni.

Beszélgetőtársunk elmondta, hogy az újvidéki országos megmérettetés hirtelenjében lett megtartva, mivel a verseny időpontját is egy hónappal előtte hirdették meg. Hozzátette, hogy a női csapat első sikerét országos szinten még 2000-ben Nišben érte el, ekkor még ifjúsági kategóriában, s ebből a tíztagú csapatból hatan – igaz, most már a veterán korosztály mezőnyében – még továbbra is versenyeznek.

– A többiek sajnos a családdal együtt külföldre költöztek – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki hozzáfűzte, hogy az ekkor szerzett országos bajnoki címet követően vettek részt Finnországban a tűzoltóolimpián, majd pedig 2005-ben a horvátországi Varasd (Varaždin) városában megrendezett olimpiára is eljutottak. 2016-ban a zlatibori országos bajokság győzteseként az ausztriai Willachban megtartott olimpián is ott voltak.
– Mivel már tapasztaltak vagyunk az olimpián való részvételt illetően, tudjuk, hogy nehéz időszak előtt állunk nemcsak az edzések, hanem a kiutazáshoz és az ott-tartózkodáshoz szükséges anyagiak biztosítása terén is – jegyezte meg Molnár Gábor Gyula.

Ahogyan az országos bajnokságot, úgy az olimpiát is a CTIF-szabályok szerint rendezik meg, vagyis szárazszerelést kell a versenyzőknek véghez vinniük. Az önkéntes tűzoltók elöljárója elmondta, hogy ez esetben a győzelem a pontos mozdulatsorokon múlik, ezért nagyon összeszokott párosoknak kell részt venniük a megmérettetéseken.