2024. március 28., csütörtök

Megújult a péterváradi gobelinműhely

Az Atelje 61 gobelinműhely fennállásának 60. évfordulójára sikerült felújítani és kibővíteni a műtermet.
A Péterváradi várban üzemelő Atelje 61 létesítményét 211 négyzetméterrel kibővítették, aminek köszönhetően egy új irodahelyiséget és műtermet is kapott a gobelinműhely, és ezentúl az sem jelent majd gondot, ha rendezvényeket szeretnének ott tartani. Az objektum felújítását az újvidéki önkormányzat 6 millió dinárral támogatta. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap meglátogatta az Atelje 61 felújított objektumát, a helyszínen kijelentette: büszke az újvidéki önkormányzat tevékenységére, mert az elmúlt hat évben a Péterváradi várban üresen álló objektumokat a kulturális intézményeknek adták át használatra, és nem kereskedelmi célokra használták fel.

– Az újvidéki önkormányzat gyakran adott ajándékba olyan gobelineket, amelyek az Atelje 61 műhelyében készültek, és mindig pozitív reakciókat váltottak ki. Örülök, hogy ez az objektum, amely egykor a Levéltár tulajdonában volt, egy olyan kulturális intézményé vált, amely immár 60 éve egyedi művészi termékeket készít. Csodálatos, ahogyan a szövők egy képről élethű gobelint készítenek. Jelenleg az Atelje 61 gobelinműhelyében képregények másolatait készítik, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében valósítanak meg. Örvendetes, hogy a kulturális intézményeink ilyen sikeresen együttműködnek, hiszen itt jelen vannak a Selyemgyár Művelődési Állomás és a Városi Műemlékvédelmi Intézet képviselői is, pontosan ilyen hangulatot szeretnénk teremteni a kultúrában – mondta Újvidék polgármestere. Vučević hangsúlyozta: október 15-én ülésezik a városi képviselő-testület, és döntést hoznak arról, ki kapja meg az idén az Októberi Díjat és a Novemberi Oklevelet, amelyre az Atelje 61 gobelinműhelyt is jelölték.

Újvidék polgármestere kifejtette azt is, hogy a városi vagyonkezelő hivatallal olyan döntésen munkálkodnak, amely rendezné a Péterváradi vár üzlethelyiségeinek, műtermeinek, objektumainak a kérdését.
– Remélem a nyilvánosság is támogat bennünket ebben. A Péterváradi várban régen diszkók, éjjeli klubok működtek, de ez most már a múlté. Én nem szeretném, ha az Újvidéki Múzeum mellett éjjeli klub működne. Ezenkívül előttünk áll Pétervárad óvárosa nyugati részének a felújítása, és ha további új hidak épülnek, akkor – remélem – sétálóutcává alakíthatjuk az egész óvárost. Jövőre a tervek szerint megkezdjük a Péterváradi vár legnagyobb objektuma (itt székel az Atelje 61 is) homlokzatának a rekonstrukcióját, erre viszont jelentős pénzösszeget kell biztosítanunk. Számunkra mindig a város érdekei a legfontosabbak, azt hiszem, ezt eddig is bizonyítottuk – magyarázta Vučević.
Zoran Bulatović, az Atelje 61 igazgatója elégedettségének adott hangot amiatt, hogy végre megfelelő körülmények között állíthatják ki gobelinjeiket, és köszönetet mondott a polgármesternek a kultúra támogatásáért.