2024. április 19., péntek

Fűültetés a sugárutak mellett

Az Európa sugárúton jelenleg is folynak az ültetést előkészítő munkálatok az Európa sugárút zöld területeinek megőrzése és fejlesztése elnevezésű projektum keretében. A kertészmunkálatok a Kornelije Stanković utcától a Futaki utcáig terjedő szakaszt ölelik fel. Tavaly ezen a sugárútszakaszon új parkolóhelyeket építettek ki, amelyek mellett kisebb zöld felületeket is meghagytak. Ezekre most füvet és bokrokat is ültetnek. A megmaradt füves részeket felújítják, azaz újraültetik a pázsitot. A projekt keretében 64 lombhullató facsemetét, 10.715 bokrot ültetnek el, és mintegy 1385 négyzetméternyi füves területet újítanak fel.
Emellett elkezdődött a Felszabadulás sugárútnak a Futaki utcától a Szabadság hídig terjedő zöld felületeinek megőrzése és felújítása elnevezésű terv megvalósítása is.

A Városi Kertészeti Közvállalat által kiadott közlemény szerint tavaly a Felszabadulás sugárútnak a Vasútállomástól a Futaki utcáig terjedő szakaszát rendezték, így az idén a sugárút teljes hossza mentén rekonstruálják a zöld felületeket. A több évtizede ültetett platánfák élethosszát is meghosszabbítják, mégpedig metszéssel, valamint a száraz és sérült ágak eltávolításával. A projekten belül tervezik a kerékpárút és a járda között található füves terület bokrokkal történő beültetését, hogy azok felszívják a közlekedésből származó káros anyagokat. A szóban forgó területen 289 lombhullató facsemete, 5850 bokortő, 810 élősövény ültetését, a füves felületek felújítását 1604 négyzetméternyi területen, valamint 225 méter hosszú fém védőkonstrukciót terveznek elhelyezni az elválasztósziget mentén. Mindkét projekt anyagi támogatását a Városi Környezetvédelmi Hivatal biztosítja.