2024. április 25., csütörtök

Koncertek, kiállítások és mélyszegénység

Az óbecsei gyermekhét margójára

„A gyermek az gyermek – hogy megértsd és szeresd!” jelmondattal tartották meg az idei gyermekhetet Óbecsén, azzal a céllal, hogy a gyermekek a társadalmi erőfeszítések középpontjában maradjanak. A szervezők elmondása szerint fontos, hogy a gyermekek védettek és boldogok legyenek, hogy ösztönző, egészséges és biztonságos környezetben éljenek, amelyben maximálisan ki tudják használni adottságaikat, mindez pedig a gyermekek jogainak folyamatos védelmével, fejlesztésével és ápolásával érhető el, amelyben minden érintett társadalmi szereplő részt vesz.

Óbecse községben a gyermekhét alkalmával immár hagyományos módon szerveztek számos aktivitást óvodáskorú gyerekeknek, általános iskolásoknak és középiskolásoknak.

Színes és gazdag programmal, különféle foglalkozásokkal, sporttal, vetélkedőkkel és egy különleges kiállítással, a Trash Art elnevezésű, azaz hulladékból készült szobrok kiállításával jegyezték a gyermekhetet az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolában.

– A trash art, azaz a hulladékból készült művészet célja egyfelől, hogy a képzőművészeten keresztül felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre és az újrahasznosításra, másfelől pedig az intuitív és a térbeli gondolkodás, a csapatmunka, valamint a kreativitás fejlesztése – mondta Varga Valentin, az óbecsei Samu Mihály iskola képzőművészet-tanára.

A pályázaton Óbecse község minden általános és középiskolájából részt vehettek a tanulók, akiknek munkáit kéttagú zsűri, Obradović Bene Katarina grafikusművész és Tallós Kosanić Zsuzsanna szobrászművész értékelte. A díjazottak a Prizma könyvkereskedés ajándékutalványát kapták.

Az óbecsei Petőfi Sándor iskolában is érdekes és tarka rendezvényekkel ünnepelték meg a gyermekhetet. Volt koncert, mini gasztrofeszt, kézműves-foglalkozás, mesenap, de a legjobban mindenki az őszi vásárt várta. Az édes és sós péksütemények, sütemények, dekoratív gyertyák, kézzel faragott fadíszek csak egy részét képezik a kínálatnak, amit az iskola alsó és felső tagozatos diákjai állítottak ki csütörtökön az iskola előcsarnokában, az őszi vásáron. A diákok, a tanítók, tanárok és a szülők által közösen kitalált őszi vásár célja, hogy rámutasson a gyerekek körében a vállalkozói kedv fontosságára, a közös alkotás jótékony hatására és szépségére – mondták el az iskolában. Az őszi vásár bevételét, több mint ötvenezer dinárt, a tanulók az iskolaudvar parkosítására fordítják, továbbá új padokat és szemeteskukákat vásárolnak.

Az óbecsei civil szervezetek is külön készültek erre a hétre, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör és a Bóbita Óbecsei Nagycsaládosok Egyesülete érdekes és színes programokat szervezett, amelyek igen látogatottak voltak.

– A budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg a programsorozatunk. A szegedi Csiga Duó volt a vendégünk, akik két koncertet is adtak, egyiket a Samu Mihály iskolában, a másikat a Petőfi kultúrkörben. A két koncerten csaknem ötszáz gyermek vett részt, óvodások és iskolások. A Petőfi kultúrkörben kézműves-foglalkozásokat szerveztünk, ahol olyan kis képeslapok, madarak, baglyok és más érdekességek készültek a gyerekekkel, amelyeket haza is vihettek. A péterrévei iskolásoknak a Szent Mihály-napi népszokásokról tartottunk előadást, az állatok behajtásáról beszéltünk nekik, népdalt tanultak, illetve a Fokos zenekar hangszerbemutatót is tartott számukra. A gyermekek ki is használták az alkalmat, és táncházban is szórakozhattak, ahol a Fokos húzta a talpalávalót. Az óvodások a gyermekhét utolsó napján a temerini Vándor Bábszínház Megy a Gi-Gá világgá című előadását tekinthették meg – mondta Cseszák Balázs, a Forrás MNKOK elnöke.

A valóság…

A 2020-as év végéig az Óbecsei Egészségház beszámolója alapján Óbecse községben 6179 gyermeket tartanak nyilván, közülük 922-en mélyszegénységben élnek. A tavalyi év során 25 gyermek szenvedett el családon belüli erőszakot. Ami a kortársak közötti erőszakot illeti, tavaly 21 esetet dolgoztak fel, 82 gyermek pedig nem kap megfelelő ellátást és figyelmet a szüleitől. 177 gyermeknél rögzítettek problémás magatartást, ebből a számból 74 esetben indult szabálysértési eljárás kiskorúak ellen. A Szociális Védelmi Központ nyilvántartásában 77 sérült gyermek szerepel.

Az óbecsei önkormányzat különösen büszke a 2021–2024 közötti időszakra vonatkozó stratégiai dokumentumra, a gyermekekre vonatkozó helyi cselekvési tervre, amelyet az idén fogadtak el. Ennek a dokumentumnak köszönhetően alakult meg a Gyermekjogi Tanács, amely már meg is kezdte a munkáját.