2024. április 19., péntek

Ismét egytálétel a rászorulóknak

Kishegyes községben újraindult a népkonyhaprogram – A Vöröskereszt községi szervezetének gépjárműre lenne szüksége

A népkonyhaprogram kétségkívül a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének a legtöbb embert megmozgató tevékenysége. A rászorulók, egy hosszabb nyári szünettől eltekintve, közel egy éven át kapnak egytálételt. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be, hogy idén sajnos csökkentek a lehetőségeik.

Fontányi Andor

Fontányi Andor

– A népkonyhaprogram kapcsán fontos elmondani, hogy ebben az évben egy kicsit csökkent a létszám, 230-ról kénytelenek voltunk visszavenni 200-ra, noha az érdeklődés a program iránt nagy. Ennek a legfőbb oka az, hogy csökkentek a támogatások. Az alapélelmiszert, amit a Szerbiai Vöröskereszt biztosít, azt előre meg kell határozni, már most le kell adni az igénylést a 2022/2023-as évre. Ebből a részből is csökkent az élelmiszer-ellátottság, és az önkormányzati támogatás is valamelyest szűkösebb lett. Ettől függetlenül a község mindhárom településén osztunk ételt, a legtöbb felhasználó Kishegyesen, a legkevesebb pedig Szeghegyen van. A népkonyhaprogram a legnagyobb segítség, amit a Vöröskereszt nyújt a rászoruló lakosoknak, ugyanis októbertől június végéig tart, és minden munkanapon egy tál meleg ételt osztunk. A lehetőségeinkhez képest igyekszünk folyamatosan javítani az ételek minőségét, és a felhasználókat intenzíven segíteni – mondta el Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy a Szerbiai Vöröskereszt jóvoltából a népkonyhaprogram felhasználói egy kisebb higiéniai csomagot kaptak a napokban.
A népkonyhaprogram beindulása mellett is igen mozgalmas volt a községi Vöröskereszt munkája. A titkár beszámolt róla, hogy csomagokat osztottak a községbeli rászorulóknak.

– A szokásos nyári, családi higiéniai és élelmiszercsomagok kiosztása az idén késik, vagyis most októberben foglalkozunk vele aktívabban. Mivel október az idősek hónapja, ezért a csomagosztási programban komolyabb szerepet adtunk a községi nyugdíjas-egyesületnek. Az ő ajánlásuk alapján 90 idős háztartást fogunk ellátni ezekkel a csomagokkal, emellett a szociális központ is adott egy listát a kedvezményezettekről. Fontos kiemelni, hogy akik részesei a népkonyhaprogramnak, azok nem vehetnek részt a csomagosztási programban. Ily módon, a két a program révén, októberben közel 500 családnak tudunk segíteni – fogalmazott a titkár, majd arról is szólt, hogy hatalmas érdeklődés van a Vöröskereszt használtruha-osztása iránt is. A szervezet ruharaktára Szeghegyen van, ahol az érdeklődők hétfőn és pénteken 14 és 15 óra között tudnak válogatni a ruhák közül.

Előadás-sorozat indult a bácsfeketehegyi és a szeghegyi iskolákban

Előadás-sorozat indult a bácsfeketehegyi és a szeghegyi iskolákban

A tanév megkezdését követően az iskolákkal és az óvodákkal is aktív együttműködést kezdett a Vöröskereszt.
– A gyerekhét alkalmából minden egyes kisdiákot, óvodást és tanügyi dolgozót uzsonnával ajándékoztunk meg. Emellett a bácsfeketehegyi és a szeghegyi iskolában előadás-sorozatot indítottunk el, amelynek célja a humánus értékek népszerűsítése. Több témát dolgozunk fel, mint pl. a tolerancia, az erőszakmentes kommunikáció, a konfliktusok békés úton történő rendezése, az erőszak megelőzése az elektronikus médiában stb. Ezek mind olyan témák, amelyek nagyon aktuálisak és fontosak a fiatalok körében – számolt be Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy a gyerekek figyelmét szeretnék felhívni a Vöröskereszt munkájára, valamint a lehetőségre, hogy bekapcsolódhatnak az ifjúsági programokba.

A Vöröskeresztnek számos olyan aktivitása van, ami járművet igényel. A titkártól megtudtuk, hogy az eddigi Zastava típusú járművük már a végét járja.
– Többek között az ételt és csomagokat is autóval hordjuk szét a község területén. Jön a téli időszak, és még inkább igény lesz arra, hogy az idős, segítségre szoruló lakosokat meglátogassuk. A jelenlegi járművünk még használható, de nagyon rossz állapotban van, és a téli hónapokat már nem tudjuk ezzel a járművel végigcsinálni. Ezért ezúton is felhívom mindenki figyelmét, aki tudna e téren segíteni, hogy az tegye meg, mert a gépkocsi hiánya hatalmas akadálya tevékenységünknek – fogalmazott Fontányi.