2024. április 24., szerda

A versmondás öröméért

Bácskossuthfalván szervezett műhelymunkát szavalók részére a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete

Két évvel ezelőtt, 2019-ben a külhoni gyerekek éve keretében indult útjára a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének versmondó műhelymunkája. A program keretében akkor elsősorban a szórványban élő gyerekeket célozták meg, Kúlán és Székelykevén jártak a járványügyi helyzet kezdetén, a munkafolyamatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Ezúttal Bácskossuthfalván, az Id. Kovács Gyula Általános Iskolában, a Moravicai Értelmiségi Fórum közreműködésével kétnapos foglalkozást tartottak Molnár Krekity Olgának, a VMVE tiszteletbeli elnökének, a topolyai Aurora Beszédművészeti Műhely művészeti vezetőjének és Krizsán Szilviának, az Újvidéki Színház színészének közreműködésével – tudtuk meg Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondótól, a szavalókat tömörítő szervezet elnökétől.

– A korábbi tapasztalatainkon felbuzdulva, illetve azt látva, hogy szükség van rá, fogtunk bele ennek a programnak a folytatásába, és olyan közösségeket céloztunk meg, ahol nincs kifinomult hagyománya a versmondásnak Nem az a célunk, hogy mindenhol élszavalókat faragjunk a gyerekekből, hanem hogy egy kis motivációt adjunk át a gyerekeknek, illetve a tanároknak. Hiszen ha végignézik a foglalkozásokat, akkor azok folyamatából, módszereiből, a játékokból tudnak maguk is táplálkozni, motivációt kapni. Ugyanakkor ez számunkra is egy fontos lépés, hiszen munkatársaimmal a terepet járva fel tudjuk mérni, hogy kik azok, és hányan vannak, akikben tehetség lapul, akit esetleg be tudunk vonni a szavalás világába. Hiszen a rendezvényeink, a táboraink, a foglalkozásaink csak akkor működhetnek, ha vannak iránta érdeklődő gyerekek – nyilatkozta Hajvert Ákos, aki azt is hozzátette, hogy a programok jelentősége fokozódik a beszédtechnika-foglalkozásoknak köszönhetően, amelyek révén a gyerekek személyisége nyitottabbá válhat.

– Természetesen a két alkalommal történő foglalkozás nem elegendő egy átfogóbb tudás befogadására, de kapaszkodóként, útmutatóként hathat a diákokra. A beszédtechnika-órákon Molnár Krekity Olga versfelkészítő volt segítségünkre, Krizsán Szilvia színpadi beszédet oktatott, illetve a közönség előtt történő megszólalás technikai alapjait. Magam a versválasztás témakörét igyekeztem közvetíteni, milyen módon, milyen szempontok alapján keressünk szöveget. Olvassuk el azt a verset, és keressünk benne a személyiségünkhöz köthető találkozási pontokat, hogy hitelesen át tudjuk adni a szöveget – tette hozzá Hajvert Ákos, aki köszönetet mondott dr. Crnkovity Gábornak, az iskola igazgatójának, illetve a MÉF elnökének, hogy teret kaptak a foglalkozás megszervezéséhez. A házigazda intézmény igazgatójától, illetve elnökétől megtudtuk, hogy örömmel kapcsolódtak be a VMVE programjába, amivel színesíteni tudták a falu művelődési életét. Jelenleg nagy erőkkel készülnek a Papp Dániel novella-, fogalmazásíró és képzőművészeti pályázatra.

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete bácskossuthfalvi kísérő programjaként az Echo Gyermek- és Ifjúsági Rendezvényközpontban Toma Viktória mesélt a Szél Jankó ihlette könyveiről, illetve arról, hogy a regénye felsős és középiskolás korosztályt megcélzó folytatása már a nyomdában várja, hogy papírra kerüljön. A foglalkozások mellé Kónya Sándor vajdasági magyar költők megzenésített verseiből álló koncertje is belefért. A VMVE műhelymunkáját a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.