2024. március 29., péntek
MOHOL

A szárazság a méhészetnek is ártott

Lakatos Zsolt moholi méhész szerint az idei méztermés a gyengénél csak kicsivel lett jobb

Harminc éve foglalkozik méhészettel Lakatos Zsolt, aki száz méhcsaládot tart főként Dadant-Blatt típusú kaptárokban Moholon és a szomszédos tanyavilágban. A méhész szerint az idei méztermés a gyengénél csak kicsivel lett jobb, mivel az átlagos mézhozam méhcsaládonként 10–15 kilogramm körül alakul a méhesében. Meglátása szerint a szárazság sokat ártott a méhészetnek is, mert a virágokban kevés volt a nektár a kedvezőtlen időjárás miatt. Lakatos Zsolt mostanság már a télre készíti elő a méheket, és az ehhez kapcsolódó munkákat végzi a méhesben.

– A kaptárokról a felső fiókokat szedem le, mert télire készítem elő a méheket. A felső fiókra nincs szükség, mert ott üres keretek vannak, csak megőrzésre maradtak bent. Pergetés után beraktam, hogy kitisztítsák a méhek, most szedegetem le őket. Némelyikben maradt egy kis méz, ezért a kereteket széjjelebb raktam, mert akkor jobban kitakarítják a méhek. Most szedem le a fiókokat, hordom be a kamrába a kereteket. Ezeket szétválogatom, külön-külön a mézes és fiasításos kereteket, majd így rakom fel télire a góréba. Ha ezzel megleszek, akkor lekénezem a kereteket, és télire el van végezve. A méhek össze vannak rakva telelés szempontjából. Még egy kis ellenőrzés nem árt nekik, érdemes még átnézni a kaptárokat. A méhek már fel vannak etetve, mert a nyáron elég sok fiasítás volt az alsó fiókban, és felhordták a mézet a felső fiókba. Én azt kipergettem, utána ellenőrzéskor láttam, hogy alul nem sok méz maradt, úgyhogy kellett egy kis sziruppal pótolni – mesélte Lakatos Zsolt. – A méhek változó kondícióban voltak, mert elég sok turnusban kaptunk mérgezést permetezés miatt. Kiheverték az egyik mérgezést, aztán jött a másik. Tehát egyről a kettőre nem nagyon jutottak a méhek, a méhcsaládok. A tanyán figyeltem, ott telelőre nagyon gyengék lettek a családok. Ilyen gyengék még soha nem voltak, mint az idén, a faluban sokkal erősebbek. A tanyán láttam, hogy szaladoztak a permetezők, naponta nyolc-tíz, ki tudja, hogy mit és mivel permeteztek, mindenesetre megsínylették a méhek. Azt tervezem, hogy hazahozom őket, mert így nem éri meg. A méhek egy része kint van a Moholi nagy út melletti tanyánkon, 600 méterre a vasúttól. Az idén volt atkafertőzés is, némelyik családnál meglepően rengeteg volt. A füstöléskor figyeltem, hogy volt, ahol 10–15 atka hullott le, volt, ahol 200–300 darab is. Az utóbbi helyen másnap is megismételtem a füstölést, ugyanennyi megint lehullott. Nem tudom, hogy ezt mi okozta, ezeknél a méhcsaládoknál anyát is cseréltem, mert a genetikában is lehet egy kis gond. Rálesek, hogy milyenek lesznek – nyilatkozta a méhész.

Lakatos Zsolt a méhesben

Lakatos Zsolt a méhesben

Lakatos Zsolt elmondta, hogy sokkal kevesebb mézet pörgetett ki a tanyán, mint Moholon.
– A faluban sokkal jobb volt a méztermés, mint a tanyán. Csak vegyes virágmézet gyűjtöttem. Volt egy kis repce, de nem tudtam, hogy lesz-e hárs és akác, ezért nem akartam tőlünk elvenni azt a kis repcemézet, hátha kicsit jobb kondícióban jönnek a méhek. Viszont többet ért volna, ha kipergetem, mert a repceméz beleikrásodott, és pörgetéskor, amikor a napraforgót pörgettem, akkor csak gondot jelentett, nehezebb volt födelezni, de majd megeszik a télen. A méz az idén elég jó minőségű lett. Volt kevés hárs, valamint az evódiafák is virágoztak, amelyeket néhány éve ültettünk a faluban. Ezért nem kimondottan csak napraforgóméz lett, hanem vegyes virágméz. Nem aranyszínű lett, hanem egy kicsit sötétebb, barnább mézet pergettem. A méz több mint felét eladtam már egy nagy felvásárlónak. A másik fele megvan, vannak állandó vásárlóim, akik megveszik. A méznek kilóját 3 euróért adtam el több mint egy hónapja, mindjárt fizetett a felvásárló. Ezt tűrhető árnak mondhatom, mert amikor megindult a napraforgóméz pörgetése, akkor kínáltak 1,80–2 eurót, majd 2,20 eurót a mézért, ami nagyon kevés. Viszont vannak méhészek, akik várják a kilónkénti 4–5 eurós árat, ami szerintem nem lesz annyi. Jó, ha lesz 3,5 euró, annál nem fog feljebb menni a méz ára – közölte a méhész.

Lakatos Zsolt nem tart az előttünk álló téltől. Megjegyezte, hogy nem számít a nagy tél, ha van elegendő élelem a méheknek. Kiemelte, hogy volt már –20 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérséklet is, akkor is kihúzták a méhek, amelyik meg beteges, illetve nem életképes, az elpusztul. Megjegyezte, hogy mi lesz az előttünk álló télen, azt majd még meglátjuk.
– Én már karácsony előtt be szoktam rakni az első cukorlepényt. Sokan nem tartják helyesnek, de én már több éve így csinálom, ráteszem a fészekre, hogy ott legyen nekik, ha véletlenül elfogy az élelem, akkor tudnak mihez nyúlni. Közben ellenőrzöm, hogy megették-e, vagy sem, ha megették, akkor kapják a másikat – hallottuk Lakatos Zsolttól.