2024. április 19., péntek

A korszerűbb iskoláért

A turiai Petar Drapšin Általános Iskola 2,5 millió dinár értékű informatikai felszerelést kapott

A Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) az Együtt a közösségért projektum keretében 2,5 millió dinárt biztosított a turiai iskola műszaki felszereltségére. A támogatásnak köszönhetően az intézmény tizenöt tantermében laptopot és kivetítőt szereltek fel, további két tanterem pedig interaktív táblákat kapott. Ezenkívül az informatikateremben tíz új asztali számítógép és hat táblagép biztosítja a tananyag gyorsabb elsajátítását.

Az új felszerelést az intézményben megtekintette Nenad Stevanović, a vállalat közép-bánáti térségének igazgatója és Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere. A vendégeket Branislava Zeremski, a turiai iskola igazgatója fogadta.

– Sokáig készültünk a projektumra, ami végül sikeres lett, és 2,5 millió dinárt kaptunk új felszerelés vásárlására. Mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a projektum sikeréhez, ezúton mondok köszönetet. A kapott eszközökből korszerű számítógépes felszerelést vásároltunk, és jelenleg tizenöt olyan tantermünk van, ahol teljes körűek a műszaki követelmények. Bízom benne, hogy az új felszerelés nagyban hozzájárul a tananyag elsajátításához, és a diákok elégedettek lesznek a munkafeltételekkel – mondta a turiai iskola igazgatója.

Nenad Stevanović elmondása szerint a vállalat és a szenttamási önkormányzat között 2009 óta kiváló a kapcsolat.

– Ez csak egy a projektumok közül, amelyek bizonyítják eddigi sikeres együttműködésünket, és rámutatnak, hogy sokat jelent számunkra az önkormányzatokkal való együttműködés. Az előző tizenhárom évben Szenttamás község területén ötvenkét projektum valósult meg, és mivel idén az oktatási és a belügyminisztérium az oktatást prioritásként határozták meg, az itteni önkormányzattal úgy döntöttünk, hogy az iskolák felszerelésének biztosítása előnyt élvez. A igazgatónőtől hallottuk, hogy az intézményben eddig is történtek jelentős beruházások, a következő projektum így a környezetvédelem felé irányul – fogalmazott Nenad Stevanović.

Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere hangsúlyozta, a község már a legelső Együtt a közösségért projektumba is bekapcsolódott.

– Köszönet a vállalatnak, hogy eddig ötvenkét szenttamási projektumot támogatott, amelyek együttes értéke meghaladja a 67,5 millió dinárt. Örülök, hogy Turián sikerült teljesen felszerelni az informatikai tantermet, és hogy a nádaljai iskolában is megvalósult egy hasonló projektum, mert így a községhez tartozó falvakban minden lehetőség biztosított a színvonalas oktatáshoz. Az önkormányzat egyik fő célkitűzése a fiatalokba, az oktatásba történő beruházás, hiszen enélkül nincs előrehaladás – fogalmazott a szenttamási polgármester.

Kiemelte, a turiai és a nádaljai iskola hamarosan új gázkazánt kap, amelyet a turiai iskola számára a környezetvédelmi minisztérium, a nádaljai iskolának pedig az Együtt a közösségért programon keresztül biztosítanak.