2024. március 29., péntek
OROSZLÁMOS

Napi nyolc óra hajlongás

Paprikaszüretelő asszonyok között Bánátban

Az Oroszlámos tőszomszédságában fekvő kis faluban éli nyugdíjas napjait Fejős Magdolna. Bandagazda szervezi, toborozza a napszámosokat a különféle mezőgazdasági idénymunkákra, főleg az őszi terménybetakarítás idején keresett a kézi munkaerő Észak-Bánátban. A Tisza-vidéknek ebben a csücskében még napjainkban is többen foglalkoznak fűszerpaprika, dughagyma, vöröshagyma stb. termesztésével. E mezőgazdasági kultúrák termesztése még nem teljesen gépesített, például a fűszerpaprikát kizárólag kézzel szedik, méghozzá két alkalommal. Léteznek már betakarítógépek, de azok nem tudják különválasztani az érett piros bogyókat a zöldektől. A paprikát tavasszal még meg is kell kapálni, mivel a beszerezhető gyomirtók a széles levelű gyomok ellen nem elég hatékonyak, vagy károsítanák magát a paprikanövényt is.

Fejős Magdolna bandagazda

Fejős Magdolna bandagazda

A bandagazda feladata egyezkedni a paprikát vagy más növényt termesztő gazdával a napi fizetség ügyében. Magdolnával, a bandagazdával a napokban beszélgettünk Törökkanizsa határában, ahol egy hatholdas fűszerpaprika-ültetvényen dolgozott a bandájával.
Hogyan alakul napjainkban a napszám összege, és mennyit kell azért dolgozni?

– Egy-egy nagyobb parcella paprika leszedésére húsz–harminc napszámosra is szükség van, de manapság egyre nehezebb összetoborozni ennyi embert. A fiatalok nem szívesen vállalják a fizikai munkát, egész nap görnyedni kell a paprikaföldön, habár már kiegyeztünk a gazdával, hogy napi nyolc órát dolgozunk. Mifelénk Bánátban a napszám már hosszabb ideje 2400 dinár, de sokak számára ez sem elég vonzó. Főleg az idősebb korosztály vállal napszámosmunkát, akik különben otthon lennének, nincsenek vagy nem is voltak hosszabb ideig munkaviszonyban. Főleg asszonyok, háziasszonyok vannak a csapatban, de a jó erőben lévő, egészséges nyugdíjasok is vállalnak még napszámosmunkát. Szükség van az alacsony nyugdíjak kiegészítésére, mert minden drágul napról napra. Amikor rosszabbra fordul az időjárás, esős, szeles és hideg az idő, mint az elmúlt napokban, akkor bizony már megfogyatkozik a csapatom, többen inkább otthon maradnak, nem fűlik a foguk a sáros földet taposni, a vizes paprikaleveleket hajtogatni, és szedni a termést. A csapatomban „bánátszkóiak” (Banatsko Aranđelvo, azaz Oroszlámos) meg szigetiek vannak, ott szedem össze az embereket, főleg asszonyokat, ahol lakom. A falunkban mindenki a sajátját műveli, akinek meg nincs földje, az kénytelen elmenni napszámba, más munkalehetőség nemigen akad errefelé.

Hogyan jutnak el a gazdák parcelláira?

– A párom, Szilágyi János a fuvaros, ő szállítja ki kis teherautóval a bandát a munkaföldekre, ez még plusz 300 dinárt jelent fejenként. Reggel hét órára szoktunk kiérni a paprikaföldre, és három óráig dolgozunk. Ledolgozzuk a nyolc órát, ami fizikai munkából elég is, annál is inkább, mert főleg idősebb korosztály alkotja a napszámosok bandáját.
Reggeliszünetet tartunk, de egyébként végigdolgozzuk a nyolc órát, azzal, hogy másfél óránként jár mindenkinek egy-egy pipahuja, cigarettaszünet. A sűrűbb sorokban lassabban lehet haladni a szedéssel, mivel öntözött parcelláról van szó, szépen termett a paprika. Egy-egy napszámos nyolc óra alatt 200–250 kiló paprikát le tud szedni, az ügyesebb, fürgébb szedők akár ennél is többet. Habár ez nem olyan munka, hogy erőltetni lehetne a tempót. Már van tapasztalatunk, hogy mennyit képes egy átlagos napszámos leszedni naponta.
Hat holdat leszedni eltart vagy három hétig, attól függ, milyen lesz az időjárás.

Vrábel Ilona nyugdíjasként jár napszámba

Vrábel Ilona nyugdíjasként jár napszámba

Hogy zajlik a paprikaszüret?

– Az asszonyok műanyag vödrökbe szedik a paprikát, de valamikor vesszőkosárba történt a szedés, de az kevésbé praktikus, a nedves föld ráragad, átázik és nehezebb, a műanyag vödörrel könnyebb bánni. A párom és a gazda egyik munkása gyűjti zsákba az asszonyoktól a paprikát, majd a pótkocsihoz támasztott létrán beleöntik a raktérbe. Egy személyre még szükség van, aki a traktort időnként előrébb hajtja, hogy a zsákosoknak ne kelljen messzire vinni a leszedett termést – mondta Fejős Magdolna bandagazda, aki funkciójánál fogva dupla napszámot kap.
Vrábel Muhi Ilona nyugdíjasként rendszeresen eljár napszámba:
– Szanádi vagyok, de most Törökkanizsán élek, és három éve nyugdíjban vagyok, de amíg erővel bírom, eljárok napszámba. Megszoktam a fizikai munkát, 65 éves vagyok, ebben nőttem fel, nem esik nehezemre az egész napos hajlongás, paprikaszedés. Jól érzem magam a határban, egészséges levegőn vagyunk, a társaság is jó, munkával gyorsan elszáll a nap – mondta Ilona asszony, aki a nyugdíjasok többségétől eltérően semmilyen gyógyszert sem szed.