2024. április 19., péntek
NEMZETEK LIGÁJA

Franciaország a második bajnok

Két merőben eltérő félidőt hozott Spanyolország és Franciaország összecsapása a Nemzetek Ligája milánói döntőjében. Az első játékrész spanyol dominanciát és egyelőre kevesebb eseményt hozott. A legfeszültebb akkor volt a hangulat, amikor mintegy félórányi játékot követően Kounde tizenhatosban elkövetett kezezése miatt videózott Anthony Taylor sípmester, aki végül nem ítélt meg tizenegyest a hispánoknak. A térfélcsere után aztán mindkét gárda nyíltabb sisakos focit vállalt fel, amelyben sokkal több kapura veszélyes támadást vezettek, ez pedig először a 64. percben eredményezett találatot: Oyarzabal rohant el Busquets indításával a tizenhatos bal szélén betörve, majd meglehetősen kiszorított helyzetből ballal kilőtte Lloris kapus hosszú alsó sarkát. Nem tartott viszont sokáig a spanyol öröm, hiszen alighogy kiünnepelte magát Luis Enrique legénysége, illetve annak szurkolótábora, Benzema máris nagyot varázsolt: a Real Madrid sztárcsatára a tizenhatos bal sarkán állva gyönyörűt tekert a jobb felsőbe, Simon hálóőr csak belekapni tudott a pókhálót kiszedő lövésbe. A gyors gólváltást követően pedig negyedóra sem telt el, hogy a spanyolok a teljes hullámvasutat végigüljék: a 80. percben Mbappé kapott jó labdát az elődöntőben nyertes gólt szerző Theo Hernandeztől, a PSG fenoménje pedig nem sokat teketóriázott, ballal laposan ellőtt a vetődő Simon mellett-alatt, ami, mint később kiderült, a nemrég elindított sorozat – Portugália után – második trófeáját jelentette Franciaország számára.

Karim Benzema, a francia válogatott kulcsembere a döntőt követően azt emelte ki, hogy erős csapatuk van, amely ismét bizonyította, hogy soha nem adja fel. A döntő legjobb játékosának megválasztott Benzema – aki fegyelmi ügye miatt legtöbb társával ellentétben nem lehetett tagja a 2018-ban világbajnoki címet szerzett francia együttesnek – kifejtette: közösségüknek és számára személyesen is álomszerűen alakult az este. „Nagyon szerettem volna trófeát nyerni a francia csapattal, ami most sikerült. Nehéz mérkőzés volt, egy kiváló riválissal találkoztunk, és ismét meg tudtuk mutatni a tartásunkat. Nagyon erős a csapatunk, soha nem adjuk fel, amit ezúttal is bizonyítottunk. Ez az igazán nagy csapatok sajátossága: hátrányba kerülve sem pánikolnak, és a megfelelő pillanatra várnak” – nyilatkozta. Hozzátette: ez a siker még nagyobb motivációt ad nekik a jövőt illetően, mert ebben a francia csapatban nagy lehetőségek rejlenek még.

A 33 éves támadó a válogatottban 92 mérkőzésen 33 gólt szerzett már, mindezt úgy, hogy 2015. október 8-tól idén júniusig nem lépett pályára a nemzeti együttesben. Amióta visszatért, a franciák mind a 11 mérkőzésén játszott, hatszor volt eredményes, és a rendes játékidőben még nem maradt alul csapatával: hat győzelem mellett ötször ért el döntetlent. Utóbbiak egyikét, a Svájc elleni Eb-nyolcaddöntőt a tizenegyespárbajban bukta el.

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya az összecsapást követően ugyancsak kiemelte Benzema szerepét, és nélkülözhetetlennek nevezte őt. A szakember szerint a támadónak tökéletes a fizikai állapota, a játékát tekintve pedig érettebb, mint korábban. Hozzátette: nagy győzni akarás dolgozik benne, és jobban kommunikál a társaival. „A jövőnk egyik fontos szereplője, az egyértelmű tehetségén túl rendelkezik azzal a szellemi és jellembeli erővel, amelyek a legmagasabb szinten kulcsfontosságúak” – mondta Deschamps.

Franciaország a Nemzetek Ligája második bajnoka (Fotó: Beta/AP)

Franciaország a Nemzetek Ligája második bajnoka (Fotó: Beta/AP)

A vesztes spanyolok szövetségi kapitánya, Luis Enrique mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy az elődöntőben legyőzték az Európa-bajnok olaszokat, majd a döntőben kiegyenlített küzdelmet folytattak a vb-címvédő franciákkal, ami játékosaik és csapatuk számára is jó jel. Edzőként pedig számára az a mértékadó, hogy a játékukat illetően ezúttal is egyértelmű győzelmi szándékaik voltak, miközben megőrizték jellemző karaktereiket. „Szokás szerint Spanyolország mindig a saját játékát igyekszik játszani, bárki legyen az ellenfél. Ez néha kicsit jobban sikerül, mint máskor, de ez teljesen normális. Elégedett vagyok azzal, amilyen teljesítményt nyújtottunk ebben a sorozatban. Mi hiányzott nekünk? Semmi. Egyet sajnálhatunk csak, hogy a vezető gólunk után nem sokkal egyenlített az ellenfél, pedig akkor gyengébb periódusban volt” – nyilatkozta a szakember.

Nemzetek Ligája, döntő: Franciaország–Spanyolország 2:1.