2021. november 29., hétfő

A kirgiz elnök menesztette a miniszterelnököt és kormányát

A kirgiz elnök kedden felmentette tisztségéből Ulukbek Maripov miniszterelnököt és egész kormányát - közölte Szadir Zsaparov államfő sajtószolgálata.

A tájékoztatás szerint az elnök aláírta a Kirgiz Köztársaság minisztertanácsának lemondásáról szóló rendeletet, másik rendeletével pedig menesztette Ulukbek Maripov kormányfőt.

Az elnöki rendelet értelmében a hivatalban lévő kormánytagok továbbra is ellátják feladataikat, amíg a végrehajtó testület új összetétele ki nem alakul. Zsaparov egyben a kormány új megbízott vezetőjének nevezte ki névrokonát, Akilbek Zsaparovot, aki június óta a gazdasági minisztériumot, valamint az elnöki hivatalt is vezette.

A kirgiz államfő hétfőn aláírta a parlament által korábban elfogadott alkotmánytörvényt, amely kimondja, hogy az elnöki adminisztráció vezetője egyben a miniszteri kabinet vezetője is.

A köztársasági alaptörvény módosításáról 2021 áprilisában tartottak népszavazást Kirgizisztánban. Az új alkotmány jelentősen megerősíti az elnök hatáskörét, aki gyakorlatilag teljes ellenőrzést szerez a végrehajtó hatalom felett, csökkenti a parlament és a kormány hatáskörét.

Az új alaptörvény a képviselők számát 120-ról 90-re csökkentette. A kilencvenből harminchat képviselőt ezentúl egyéni választókerületekben választanak meg.