2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A véleményszabadság korlátozott

Predrag Kon szerint negyedévente kellene elemezni a halálozási statisztikákat

A hivatalosan közzétetthez képest valószínűleg 2,5-szer több személy hunyt el a Covid–19 szövődményeinek következtében, azaz nem 27, hanem 10 percenként hal meg egy páciens, jelentette ki Predrag Kon epidemiológus és az egészségügyi válságstáb tagja az N1 tv műsorában, amelyben a nézők kérdéseire is válaszolt. Kijelentését nem óhajtotta érvekkel alátámasztani, mondván, hogy az elhunytakkal kapcsolatos találgatások részben statisztikai manipulációk.
– Amikor azt mondják, hogy a halálozási mutatók tekintetében a legrosszabbak vagyunk a világon, különbözően nyilvántartott mutatókat vesznek alapul, ez nincsen rendjén. Vagy mindenhol a többlethalálozást mutatjuk ki, vagy mindenhol a hivatalos mutatókat. Ugyanakkor a hivatalosan közzétetthez képest mindenféleképpen többen hunytak el, hogy mennyien, azt csak a halálozási statisztikák elemzését követően tudnánk megmondani. Azt, hogy miért nem elemzik ezeket a mutatókat, nem tudom, én azt javasoltam, hogy negyedévente elemezzünk, ehhez képest eddig csak egyszer volt egy éves elemzés – fejtette ki Kon.
A szakértő értékelése szerint a járványhelyzet rendkívüli, de nem válságos, ám mivel a járványgörbe rendkívül magas számokon laposodott el, a helyzettel senki nem lehet elégedett. A szakértő ismét a védőoltás felvételére kérte a polgárokat, mondván, hogy az oltatlanok hatalmas károkat okoznak, mivel megnehezítik, hogy a nem Covid-páciensek megfelelő ellátásban részesüljenek. Amikor valaki nyilvánosan fejezi ki oltásellenes álláspontját, kedvezőtlenül befolyásolja a járványhelyzetet, jelenleg ez nem a véleményszabadság kérdése, tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy mi a véleménye azokról az egészségügyi szakértőkről, akik a vakcina ellen agitálnak.
Zoran Radovanović epidemiológus becslése az, hogy naponta átlagban 120-150 Covid-páciens huny el. A jelenlegi járványhullámért Radovanović a válságstáb egészségügyi szakértő tagjait teszi felelőssé, „mert nem reagáltak akkor, amikor kellett volna". A tétlenség ellen egyedül azok emelték fel a hangjukat, akik a Covid-rendszer piros zónáiban dolgoznak, nyilatkozta az N1-nek. Mint hozzátette, bizonyos országokban százszor, vagy akár ezerszer kevesebb következménye volt a járványnak, azért, mert a járványügyi tankönyvekkel összhangban jártak el. Amikor a megfelelő intézkedéseket alkalmazzák, a társadalom többi része korlátozások nélkül élhet és a gazdaság is működhet, vagyis a gazdaság-egészségügy dilemma nem valós, nyomatékosította Radovanović.

Ismét több mint 50 elhunyt
A kedden közzétett hivatalos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 6 930 új fertőzést jegyeztek, 23.660 koronavírus-tesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 29,3 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 53 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 8 841. A kórházakban 6 591 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 269-nek mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 1 630 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 393-at.