2024. április 25., csütörtök

Cioloș az RMDSZ-t is bevonná a kormányba

Kelemen Hunor: Az nem úgy működik, hogy ma behúzol valakinek, aztán másnap feleségül kéred

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) hívta kormányalakítási tárgyalásokra Dacian Cioloș, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, akit előző este bízott meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő.
A miniszterelnök-jelölt keddi sajtóértekezletén kijelentette: pártja következetes álláspontjához híven a korábbi jobbközép koalíciót próbálja helyreállítani.
Cioloș kinevezését követően Florin Cîțu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke első nyilatkozatában azokhoz a szövetségeseihez – a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetségéhez (AUR) – küldte támogatást keresni Cioloșt, akikkel közösen múlt héten megbuktatták a PNL és RMDSZ Florin Cîțu vezette kormányát a parlamentben.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is úgy vélekedett: azért kaphatta Cioloș a kormányalakítási megbízást, mert az utolsó, a szavazás próbáját kiálló parlamenti többséget az USR alkotta a két ellenzéki párttal – a PSD-vel és AUR-ral – közösen. Szerinte az a természetes, hogy Cioloș azoknál a pártoknál keressen beiktatásához támogatást, amelyekkel közösen megbuktatta a Cîțu-kormányt.
„Az nem úgy működik, hogy ma behúzol valakinek, aztán másnap feleségül kéred" – mondta az RMDSZ elnöke a B1 hírtelevízióban arra a felvetésre, hogy Cioloș annak a jobbközép koalíciónak a helyreállítását szorgalmazza, amelyet az USR rúgott fel.
Dacian Cioloș kedden kijelentette, nem áll szándékában a PSD-vel és az AUR-ral parlamenti többségről tárgyalni, azok a reformok, melyekre az USR kormányprogramját akarja építeni, összeegyeztethetetlenek ezen pártok politikájával. Leszögezte: az USR nehéz helyzetben vállalja a kormányzás felelősségét, és azt reméli, hogy partnerei is – az államfő által is emlegetett – felelős hozzáállással viszonyulnak a kormányalakításhoz.
Arra az újságírói kérdésre, nem tart-e attól, hogy Iohannis áldozati miniszterelnökként bízta-e meg kormányalakítással, Cioloș azt mondta: a maga részéről komolyan veszi a felkérést.
Az áldozati kormányfő kifejezés arra utal, hogy Iohannis államfő rákényszeríthet egy ellenséges összetételű parlamentet is az általa javasolt miniszterelnök-jelölt beiktatására, ha a törvényhozók többsége el akarja kerülni a parlament feloszlatását. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha valódi jelöltjének, aki ebben az esetben nem Cioloș voilna, második próbálkozásra ad kormányalakítási megbízást. Romániában ugyanis az államfő akkor írhat ki előrehozott választásokat, ha a törvényhozás két egymást követő alkalommal elutasítja az általa megbízott miniszterelnök-jelölt kormányának beiktatását.

@fo = Beta
@kep = Dacian Cioloș