2024. április 20., szombat

Egyre több az öngyilkosság Szerémségben

Szerbia északi része az a terület, ahol az ország legmagasabb öngyilkossági arányát regisztrálták. Szerémség nem marad el a pusztító statisztikák mögött. A legutóbbi öngyilkosságra utaló eset tegnap történt Mitrovicában, tudósít a Vajdasági RTV.

Nem hivatalos információk szerint egy élettelen testet találtak egy garázsban. A halott nő eltűnését korábban bejelentették. Ugyan ezen a napon egy újabb eset rázta meg a nyilvánosságot, amikor egy nő ugrott le a hatodik emeletről Belgrádban.
A szakma szerint két olyan csoport van, akik mentális válságban szenvednek és öngyilkosságon gondolkodnak. Az első csoport tagjai bizonyos jelzéseket közvetítenek környezetük felé, rajtuk lehet segíteni. A második csoport tagjait viszont szinte lehetetlen megállítani a halálos kimenetel felé vezető úton – mondja Biljana Havlek, pszichológus és pszichoterapeuta.
Szerbiában vannak olyan központok, amelyek érzelmi támogatást nyújtanak az embereknek, valamint a válság – és öngyilkosság megelőzéshez, emlékeztetett doc. dr. Ivana Stašević Karličić, a belgrádi Laza Lazarević Klinika megbízott igazgatója.
Továbbá az Egészségügyi Minisztérium gondoskodik a lakosság mentális egészségéről azáltal, hogy nemzeti stratégiákat dolgoz ki a közegészség, a mentális egészség javítására, és ezeknek megfelelően cselekszik, mondta Stašević Karličić.