2024. április 20., szombat

Megtörtént az első letartóztatás a Kurz körüli korrupciós ügyben

Az osztrák hatóságok a Sebastian Kurz volt kancellárt és környezetét érintő korrupciós ügyben őrizetbe vették kedden egy közvélemény-kutató cég egyik alkalmazottját bizonyítékok megsemmisítésének gyanújával - jelentette a helyi média.

A Der Standard című napilap szerint az ügyészség vette őrizetbe az illetőt, mert a gyanú szerint fontos adatokat törölt le a számítógépén lévő merevlemezről, még mielőtt a korrupciós ügyben a nyomozók megvizsgálhatták volna a gépet. Azért vették őrizetbe - az ügyben elsőként -, mert fennáll a veszélye annak, hogy összejátszik más gyanúsítottakkal - írta a lap.

Az APA osztrák hírügynökség ,,kormányközeli ügyvédektől" származó információk alapján megerősítette a lap értesüléseit.

Az AFP francia hírügynökség megkérdezte erről az ügyészséget, de ott azt közölték, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak. Korábbi ügyészségi közlés szerint az ügyben tíz gyanúsított van, közülük ketten dolgoznak a közvélemény-kutató cégnél.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt a múlt héten kezdett vizsgálatot az Osztrák Néppártot vezető Sebastian Kurz közvetlen környezetében.

A koalíciós partner Zöld Párt emiatt kihátrált Kurz mögül, az összeomlás szélére sodorva a kormányt, majd a kancellár a szombat esti kormányülés után bejelentette, hogy lemond.