2021. november 28., vasárnap

Bemutatták a Lazanski harckocsit

Belgrádban megnyílt a Fegyverek és Katonai Felszerelések Nemzetközi Kiállítása

Az el nem kötelezettek mozgalmának csúcstalálkozójával párhuzamosan megnyílt kedden a belgrádi Vásártéren a tizedik, jubileumi Fegyverek és Katonai Felszerelések Nemzetközi Kiállítása, amelyen többek között a hazai fegyvergyártás több újdonságát mutatták be, közöttük a Lazanski elnevezésű, többfunkciós harckocsit, amivel az idén elhunyt Miroslav Lazanski harci tudósító, katonai kommentátor, nagykövet emlékének adóztak a Yugoimport SDPR tervezői.
A Partner 2021 – Fegyverek és Katonai Felszerelések Nemzetközi Kiállítást ünnepélyesen Aleksandar Vučić államfő nyitotta meg. A kiállításon tett körsétája során bemutatták neki többek között a Lazanski harckocsit is, amely a már létező Lazar 3 tank továbbfejlesztése. A Lazanski páncélozott autó egy több funkcióval ellátott ágyúval rendelkezik, amit könnyű páncélozott járművek, erődítmények megsemmisítésére lehet bevetni. 57 milliméteres ágyúlőszert használ, amely képes áthatolni a könnyű harckocsik páncélzatán. A jármű a nyolckerék-meghajtású harci járművek körébe tartozik. Akár 13 ülőhely is elfér benne. A tervezők a teljes páncélzatát újragondolták, és összehasonlíthatatlanul megnövelték a romboló teljesítményét elődjéhez képest. Akár 14 kilométeres hatótávolságban is használható – írja az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió).
A kiállításon 132 kiállító vesz részt, közülük 36-an 16 külföldi országból. Ausztria, Kína, Dánia, Kanada, Franciaország, Németország és Olaszország is képviselteti magát.
Ezúttal több mint 70 fegyvertartozékot és katonai felszerelést mutattak be a Katonai Műszaki Intézet fejlesztéséből.
Aleksandar Vučić a kiállítás megnyitóján felhívta figyelmet, hogy Szerbia tovább erősíti harci erejét, illetve azon dolgozik, hogy a hadiiparát fejlessze. Kiemelte, Szerbiát mindenki olyan államnak ismeri, amely a béke és stabilitás mellett száll síkra. Ám a világban nincs kegyelem, az erős országokat illeti meg a tisztelet, ezért tesz az ország a hadiipar fejlesztéséért. Több újdonságot mutatnak be a kiállításon, mint eddig bármikor. Vučić kiemelte, nehéz szembeszállni a nagy katonai erőkkel, Szerbia nem tud velük versenyre kelni, ám vannak olyan területek, amelyeken e téren is van mit megmutatnia.