2024. március 29., péntek

Kinek adják el a szerbiai gyümölcstermelők az almát?

Idén ősszel az alma jól termett, a termelők alacsony vételárral szembesülnek, de a nagyobb probléma az, hogy elmarad a felvásárlás, mivel az export is leállt. Az orosz és fehéroroszországi felvásárlók nem teljesítik szerződéses kötelezettségeiket, bírósági úton pedig szinte lehetetlen a probléma rendezése. Így a fennálló helyzet egyes exportőrök pénzügyi összeomlásához vezetett, és emiatt sok termelő is szenved.
Idén az almatermesztők először a fagyok, majd az aszály, a magasabb műtrágya- és üzemanyagárak ellen harcoltak, és amikor a termés megérett a betakarításra, alacsony felvásárlási árral szembesültek.
– Nagy valószínűséggel a raktárunkban hagyjuk. Reméljük, hogy jobb árat kapunk, mert ezzel a húsz dinárral nem tudunk beilleszkedni, így nem tudjuk fedezni az alapköltségeket – panaszkodott a bukovicai Slobodan Stojić a Szerbiai RTV-nek.
A Topola melletti Nagyszombatból (Trnava) valósi Moma Vasziljevićnek idén csak két teherautó almát sikerült Svédországba exportálnia, az oroszországi kiszállítás elakadt. Az éghajlati viszonyok idén hatással voltak Lengyelország gyümölcstermesztőire.
– A szerb gyümölcstermesztők az összes probléma mellett az új almafajták iránti igényekkel is szembesülnek. Az "Idared" és a "Granny Smith" nincs olyan áron, mint tíz évvel ezelőtt – mondta a latvicai Milisav Novaković.