2024. április 19., péntek

A NIS az egyetlen érdeklődő a Petrohemija privatizációjában

Csak egy ajánlat érkezett a Petrohemija privatizálására kiírt pályázatra – ez pedig a NIS-től, amelynek többségi tulajdonosa az orosz Gazprom Neft.

A NIS már mintegy 21 százalékos részesedéssel rendelkezik a Petrohemijában, és ezzel az újratőkésítéssel 90 százalékra növeli azt. A kormány már a héten tárgyalásokat kezd a leendő stratégiai partnerrel, erősítette meg a Szerbiai RTV.

A jelentkezéshez a NIS már egymillió euró letétet nyújtott be, és az egyik fő feltétel egy új polipropilén-gyár időben történő felépítése.

– Hiszünk abban, hogy a NIS vállalat ajánlata ragaszkodik mindehhez, és hogy öt éven belül mindent megvalósítunk, amit a felhívásban előre megfogalmaztunk – mondja Dragan Stevanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára.

Hozzáteszi, hogy a változtathatatlan feltételek a következők: munkavállalók, a beruházás értéke és a beruházás határideje.

A Szakszervezet számára a legfontosabb, hogy a pályázat 1200 munkavállaló védelmét és a beruházások éves ellenőrzését határozta meg, ami azt jelenti: a stratégiai partner megvalósításában bekövetkező késedelem tízmillió euróba kerülhet, és ez nem csökkenti a kötelező beruházásokat a következő évben.

A beruházás összértéke 200 millió euró.