2024. április 25., csütörtök

Ma zárul az el nem kötelezett országok belgrádi csúcstalálkozója

Plenáris üléssel, számos külföldi tisztségviselő részvételével ma folytatódik Belgrádban az el nem kötelezett országok mozgalma megalakításának hatvanadik évfordulója alkalmából megrendezett csúcstalálkozó. A felszólalók nyilatkozatai szerint csak közös erővel, összefogással győzhetjük le a kihívásokat, és dolgozni kell az egyenlőség megvalósításán a világban.

A plenáris ülést követően ma este a csúcstalálkozó házigazdáinak, Nikola Selaković külügyminiszternek és Dzsejhun Bajramov azerbajdzsáni diplomáciai vezetőnek a közös sajtótájékoztatójával fejeződik be a találkozó.

A szerbiai fővárosban 105 ország küldöttsége képviselteti magát, de rajtuk kívül még kilenc nemzetközi szervezet tisztségviselője is részt vesz az eseményen.

 A találkozó kapcsán Ivica Dačić, a szerbiai parlament elnöke kiemelte, hogy az el nem kötelezett országok többsége tiszteletben tartja Szerbia területi integritását, s ez nagyon kedvező az ország számára. Nemanja Starović, a külügyminisztérium államtitkára pedig arról beszélt, hogy a csúcstalálkozó által Szerbia tekintélye és autoritása is nőtt a világban. A Szerbiai Posta bélyeget ad ki az el nem kötelezett országok mozgalmának tiszteletére.