2024. április 20., szombat

Pásztor István: Folyamatos irányunkban a magyarországi gazdaságélénkítő segítség

A Prosperitati Alapítvány újabb pályázatairól akár már pár héten belül többet tudunk – Házvásárlási, startup és mezőgazdasági fejlesztési pályázat van kilátásban

Várhatóan a következő fél évben újra megjelennek a Prosperitati Alapítvány pályázatai, amiről hamarosan, akár már pár héten belül többet tudunk – fejtette ki ma reggeli nyilatkozatában Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke a Szabadkai Magyar Rádió élő műsorában. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, valóban tapasztalható pici eltolódás az új pályázatok meghirdetésében – ami az anyaországot sem elkerülő válság negatív következményeivel magyarázható –, de több ízben is megerősítést nyert, hogy a Prosperitati Alapítványon keresztül folyamatos marad irányunkban a magyarországi gazdaságélénkítő segítség.

– A következő hetekben kiderülnek a részletek, azt azonban elmondhatom, hogy egy házvásárlási és egy startup pályázat van kilátásban, valamint várhatólag a jövő év elején egy mezőgazdasági fejlesztési pályázat. Ezzel lezárul egy négyéves választási időszak – magyarázta Pásztor István, majd leszögezte, hogy a tavaszra esedékes magyarországi választások kimenetele nagy befolyással lehet a Prosperitati Alapítvány által Vajdaságba érkező anyaországi támogatások sorsára is, tekintettel arra, hogy a magyarországi ellenzék kérdőre vonja a határon túl élők szavazati jogát is, így joggal feltételezhetjük, hogy nem sok jót várhatunk el tőlük.

A gázellátásról szólva Pásztor István leszögezte, hatalmas dolog, hogy kiépült a fővezeték Szerbián keresztül, ami Magyarország irányába mintegy 3,5 milliárd köbméter gázt jelent évente.

– Ennek komoly anyagi vonzata van és biztonságot jelent a jelenleg tapasztalható energiaválság közepette – mondta –, noha tudjuk, hogy európai szinten is az egyik legalacsonyabb díjszabást alkalmazzák Szerbiában. Ugyanakkor a biztonságot jelentő vezeték mellett hozzá lehet fogni a szekundáris gázvezeték, tehát a lakossági hálózat bővítéséhez, ugyanis ezzel nagyon lemaradtunk az elmúlt évtizedekben a környező országokhoz képest.

A rádióműsorban megkerülhetetlen téma volt a magyar nyelvű tankönyvek késése, mely a megreformált tanterv után immár negyedik éve kísért az oktatásban. Mint az elnök leszögezte, várhatólag jövőre már nem kerülünk hasonló helyzetbe, hiszen elkészült az alsó, a felső tagozatok és a középiskolák negyedik osztályának is az új tankönyve. Ezúttal is a pedagógusok áthidaló képességében kell bíznunk, akik az elmúlt években is sikerrel helytálltak.

A Nemzeti Vágtán elért kiváló vajdasági sikerekről szólva Pásztor István kijelentette, a korábbi évek tapasztalataival a tarsolyban az idén bebizonyosodott, hogy a lovassport, a lovak iránti készség, elhivatottság rólunk szól, közösségünket jelképezi, és megerősíti, hogy érdemes rá építeni.