2024. április 20., szombat

Változások a legnagyobb szerbiai biztosítóház tulajdonosi szerkezetében

A Dunav osiguranje biztosítótársaság társadalmi tőkéje a Szerb Köztársaság, a foglalkoztatottak és a Szerbiai Részvényalap tulajdonába kerül. A köztársasági kormány erről szóló döntése tegnap jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A határozat szerint társadalmi tőkének tekintik a 4,17 milliárd dinárra rúgó, ki nem fizetett osztalékot is. Az átruházásra kerülő teljes társadalmi tőke értéke 7,14 milliárd dinár, ebből a Szerb Köztársaság tulajdonába 5 milliárd dinár kerül át, amit a Dunav osiguranje társaság 7,67 millió részvényének formájában mutatnak ki. A foglalkoztatottaknak összesen legtöbb 1,78 milliárd dinár értékben 2,7 millió részvény jut, a részvényalapba pedig 357,3 millió dinár, azaz 548 ezer értékpapír. A kormány döntése értelmében a részvények minimális értéke 652 dinár.

A biztosítótársaság köteles egy hónapon belül meghozni a határozatot, melynek alapján a foglalkoztatottaknak és a korábbi alkalmazottaknak, valamint a Dunav osiguranje ellenőrzött társaságaiban dolgozóknak térítésmentesen kiosztják a részvényeket. Az értékpapírok elnyerésére való jogot legtöbb 35 szolgálati évre valósíthatják meg.