2024. március 29., péntek

Fényképezze le hűtőszekrényének belsejét!

Mobilalkalmazás ügyel az élelmiszerekre

Tegnap óta hozzáférhető a hazai lakosság számára a UseAllFood mobilalkalmazás, amely szerb nyelven értesíti a felhasználókat a hűtőszekrényben tárolt élelmiszerek állapotáról, és így segít abban, hogy kevesebb élelmiszer kerüljön a szemeteskannába. Az applikáció kifejlesztője az újvidéki HyperEther társaság.

Mit kell tennünk azért, hogy ne vesszen kárba a felvágott, tejtermék, tojás stb., vagyis hogy észrevegyük, hogy hamarosan lejár az élelmiszer minőség-megőrzési ideje? Csupán annyit, hogy mindennap lefényképezzük a hűtőszekrény belsejét, az alkalmazás pedig automatikusan feldolgozza a fotón megjelenő információkat, majd ezek alapján tájékoztat az élelmiszerek állapotáról. Ha tehát valaki képtelen megítélni, hogy fogyasztható-e még egy-egy termék, forduljon bizalommal a mobilalkalmazáshoz.

A kidobott élelmiszerek mennyiségének csökkentésére kidolgozott UseAllFook alkalmazást az értékelő bizottság az egyik legjobb megoldásnak találta azok közül a pályamunkák közül, melyek az ENSZ Fejlesztési Programjnak (UNDP) szerbiai fiókja által közzétett nyilvános felhívásra érkeztek. A pályázatot a Környezetvédelmi Minisztérium közreműködésével és a Svéd Nemzetközi Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség (SIDA) anyagi támogatásával bonyolították le.