2024. április 23., kedd
FORMULA–1

Bottas visszatért a csúcsra

A Török Nagydíjon Valtteri Bottas véget vetett több mint egy éve tartó nyeretlen sorozatának, miközben a Mercedes és a Red Bull ritka szoros csatája újabb fordulatot hozott: a legutóbbi hat Formula–1-es versenyből már a negyedikbe szólt bele az eső, és négyszer változott a bajnoki éllovas kiléte is.

Bár Isztambul ugrott be az idén is lefújt japán forduló helyett, a Red Bull így is előrukkolt a Szuzukára tartogatott egyszeri festéssel, a zömmel fehérben pompázó autóikkal az év végén tőlük hivatalosan távozó, de a motorrészleget rájuk hagyó Hondának mondtak köszönetet az elmúlt három szezonért. A Mercedes eközben egészen mással készült: motorcserével Lewis Hamilton számára, az elkerülhetetlen kerettúllépés révén pedig most ő kapott 10 rajthelyes hátrasorolást. A brit az időmérő megnyerésével minimalizálta a veszteséget, de így is a 11. pozícióból kellett indulnia, míg a pole csapattársára, Bottasra szállt át. Vasárnapra elöntötte az eső a pályát, ám mivel a tavalyi panaszok után újraaszfaltozták a pályát, ezúttal már nem volt annyira csúszós az aszfalt, s Bottas is szinte hibátlan vezetéssel tudta feledtetni az egy évvel ezelőtti futamot, amin ötször is megpördült. A finn megtartotta a vezetést a rajtnál Max Verstappen és Charles Leclerc előtt, és bár az élen nem nőttek nagyra a különbségek, a fő figyelem mégis Hamilton felzárkózására helyeződött. Az első komoly akadályt a brit számára a 4. helyet őrző Sergio Pérez jelentette, aki a verseny legemlékezetesebb, kanyarokon át tartó csatáját követően tudta maga mögött tartani csapattársa bajnoki riválisát.

Mivel az eső nem esett hevesen, de a pálya sem száradt, a táv felénél komoly taktikai dilemmával szembesültek a csapatok, hiszen akár bokszkiállás nélkül is teljesíthetővé vált a futam, mivel nedves körülmények között nincs kötelező kerékcsere. Az élmezőnyből Leclerc és Hamilton próbálkozott meg ezzel a rendhagyó húzással: a monacói át is vette a vezetést Bottas és Verstappen bokszkiállását követően, s az új intermediate gumik eleinte nem is tűntek lényegesen gyorsabbnak, ám Leclerc néhány hibáját követően a finn 12 körrel később visszavette a vezetést. Végül, nyolc körrel a vége előtt Hamiltont is a bokszba hívta a csapat, az akkor a harmadik helyen álló brit pedig eleget tett a kérésnek, bár jelezte, nem ért vele egyet. A brit ötödikként tért vissza a pályára, és ott is intették le, bár a futamot végül egyedüliként bokszkiállás nélkül abszolváló, végül a 10. helyen leintett, de az utolsó körökben a kopott gumikkal már rengeteg időt vesztő Esteban Ocon példája mutatja, miért játszott biztonságra a Mercedes.

A csapattól év végén távozó Bottas a nehéz körülmények között is nehézségek nélkül nyert, balszerencsével és hibákkal tarkított idei szezonjában először, Verstappen pedig elégedett lehetett a második hellyel, hiszen nyolc pontot hozott Hamiltonon, és vissza is vette a vezetést a tabellán. Pérez révén a másik fehér Red Bull is dobogóra állhatott, és bár Leclerc így végül lemaradt onnan, a Ferrari és a McLaren konstruktőri harmadik helyért folyó csatájában ezen a hétvégén az olaszok felé billent a mérleg nyelve. A motorcserés Carlos Sainz a mezőny végéről felkapaszkodva lett nyolcadik, az isztambuli hosszú kanyarokban nem brillírozó McLarenben pedig az előző két futam hőse, Lando Norris és Daniel Ricciardo csak a 7. és a 13. lett. Hamar szertefoszlottak idei legjobb időmérője után Fernando Alonso reményei is, akit a rajtnál Pierre Gasly forgatott ki, majd ő is ezt tette Mick Schumacherrel. A másik többszörös bajnok, Sebastian Vettel csak azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egyedüliként száraz pályás gumikat vételezett a kerékcseréjekor, de pár kör után az Aston Martinnak be kellett látnia a döntés helytelenségét.

A hajrában az Alfa Romeo is közel került a pontszerzéshez, a csapat azonban a hétvégén a közelgő tulajdonosváltással került be a hírekbe: az istállót irányító Saubertől többségi részesedést készül vásárolni az amerikai Andretti versenycsapat, amelyet a korábbi F1-es világbajnok Mario Andretti fia, Michael irányít.

A Török Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (Mercedes) 1:31:04,103, 2. Max Verstappen (Red Bull) +14,5 másodperc hátrány, 3. Sergio Pérez (Red Bull) +33,4, 4. Charles Leclerc (Ferrari) +37,8, 5. Lewis Hamiton (Mercedes) +41,8 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 262,5 pont, 2. Hamilton 256,5, 3. Bottas 177, 4. Norris 145, 5. Pérez 135 stb.
Csapatok: 1. Mercedes 433,5 pont, 2. Red Bull 397,5, 3. McLaren 240, 4. Ferrari 232,5, 5. Alpine 104 stb.