2021. december 1., szerda
PILLANTÁS A MÚLTBA

Ürge a múzeum kirakatában

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

A természettudományi osztály gyűjteményéből a közönséges ürge (Spermophilus citellus), montírozott emlős (P–1015) október 25-éig tekinthető meg a múzeum kirakatában.

Kéthetente megújul a múzeum kirakata

A közönséges ürge Közép- és Kelet-Európában őshonos. Észak-Bácskában egykor gyakori volt, de mivel az emberek kártevőnek tekintették és irtották, ma már csak kisebb állományai fordulnak elő Szabadka környékén. A tágas síkságokat, rövid füvű gyepterületeket kedveli. Bundája szürkéssárga, kissé pettyes, a hasán világosabb. Mellső lábaival járatokat ás a talajban. Gyakran felágaskodik, futás közben pedig feltartja a farkát. Táplálékai fűfélék, magok és rovarok, de néha a terményeket is fogyaszt. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, sebezhető státuszú. Szerbiában fokozottan védett.

(A szöveget összeállította Kajdocsi Lovász Gabriella, a sorozat gondozója Franciskovity Laura, mindketten a Szabadkai Városi Múzeum munkatársai)