2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Dupla védelem

Országszerte megkezdődött az influenza elleni immunizáció

A hétfőn közzétett hivatalos járványjelentés szerint a koronavírus-mutatók az elmúlt napokban jellemzőekhez hasonlóan alakultak. Országszerte 19 360 koronavírustesztet végeztek el, 5700 új fertőzést jegyeztek, így a pozitivitás aránya 29,4 százalék. Hivatalosan a vizsgált egy napban 51 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 8788 a járvány kezdete óta. A kórházakban tegnap két pácienssel kevesebbet gyógykezeltek, mint előző nap – 6597 –, mesterséges lélegeztetésre 260 személynek volt szüksége. Vajdaságban előző nap 594 volt az esetszám, Újvidéken 232 új fertőzést jegyeztek.

MOST KELL KÉSZÜLNI DECEMBERRE

Tekintettel arra, hogy Szerbiában egy ideje naponta átlagban 50 Covid-páciens hal meg, a járvány ára Szerbiában túlságosan magas – fejtette ki Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának igazgatója. Mint az N1 tv-nek nyilatkozva hozzátette, egyetért azzal, hogy a járvány elleni stratégia egyetlen észszerű eszköze az immunizáció, ám amikor ennyire heves a járványhullám, érdemes lenne kísérő intézkedéseket foganatosítani. Sajnálatos, hogy nyáron, amikor a helyzet többé-kevésbé stabil volt, nem vették fel többen a védőoltást – jegyezte meg, mint ahogyan azt is, hogy ha a szerbiaiak nyugodt karácsonyra és újévi ünnepekre vágynak, akkor most minél tömegesebben oltassák be magukat, mert decemberben már késő lehet. Mint kifejtette, ha az emberek többsége betartja az alapvető óvintézkedéseket, a mutatók hamarosan elkezdhetnek csökkenni.

ÚJABB NYÍLT LEVÉL

Rade Panić, a Szerbiai Orvosok és Gyógyszerészek Szakszervezetének elnöke nyílt levélben csatlakozott azokhoz, akik Ana Brnabić miniszterelnököt teszik felelőssé a járványhelyzetért. Kifejtette: „a kormányfő érdeme, hogy Szerbia második a világon az esetszám tekintetében", hiszen ő áll az élén az illetékes testületnek. Ha nem lett volna a kormányfő mulasztása, illetve nem vette volna semmibe a vonatkozó törvényeket, valamint a szakma javaslatait, Szerbia nem jutott volna el idáig – emelte ki Panić, majd megismételte az Összefogással a Covid ellen orvosi kezdeményezés tíz nappal ezelőtti nyílt levelében olvasható kijelentést, miszerint a kormányfő a gyanú szerint elkövette az egészségügyi jogszabályok alkalmazásának elmulasztása járvány idején bűncselekményt. Panić ezzel összefüggésben Brnabić október 2-ai nyilatkozatára emlékeztetett, hogy „a korlátozások elrendelésének folyományaként csökkenne az esetszám, ám az immunizáció is lassulna", kérdezvén, hogy „vajon szándékosan nem egyezik bele azoknak az intézkedéseknek az elrendelésébe, amelyeknek köszönhetően csökkenne az újonnan fertőzöttek száma?"

UGYANAZNAP KÉT VAKCINA IS

Hétfőn hivatalosan is megkezdődött az influenza elleni immunizáció – erősítette meg Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója, aki mindenkit, ám elsősorban a krónikus megbetegedésben, továbbá a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő pácienseket arra kéri, hogy oltassák be magukat, „ha lehet, minél előbb, hiszen az immunitás 2-3 héten belül alakul ki" . Az érdeklődők a lakóhelyük szerint illetékes egészségházakban kaphatják meg az említett védőoltást – tette hozzá a B92 hírportál összeállítása szerint.
Jovanović arra is felhívta a figyelmet, hogy amíg nem ér véget a koronavírus-járvány, különösen fontos lenne minél több polgárnak beoltatnia magát az influenza ellen, hiszen ha valaki két különböző vírussal fertőződik meg, azzal rendkívül megnövekszik a szövődmények kialakulásának a kockázata. A legújabb ajánlások értelmében a koronavírus és az influenzát okozó vírusok elleni vakcinákat akár ugyanaznap is fel lehet venni, az egyiket az egyik karba, a másikat a másikba – emelte ki.
A Batut igazgatójának elmondása szerint jelenleg 100 ezer adag influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre az országban, ám hamarosan 470 ezer adag, négykomponensű oltóanyag érkezésére számítanak, majd ezt követően 100 ezer adag TorVaxFlu-vakcinára – ezt a Torlak Virológiai Intézet gyártja.