2024. április 19., péntek

Iohannis Dacian Cioloșt bízta meg kormányalakítással

Dacian Cioloș EP-képviselőnek, az előző bukaresti jobbközép kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökének adott kormányalakítási megbízást hétfőn Klaus Iohannis román államfő.

Döntése bejelentésekor az elnök nem indokolta meg választását, csak arra hivatkozott, hogy az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely kezelni tudja az energiaárak emelkedését, a koronavírus-járvány okozta válságot, és meg tudja hozni a nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez szükséges döntéseket.
Cioloș korábban úgy nyilatkozott: az USR a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) tavaly létrehozott koalíciót akarja helyreállítani.
Az USR elnöke Facebook-bejegyzésben reagált a bejelentésre, megtiszteltetésnek és nagy felelősségnek nevezve a jelölést.
„Megtiszteltetés és nagy felelősség, amelyre fel vagyunk készülve, ahogyan jeleztük a kormányból való távozáskor is. Készen állunk felvállalni a kormányzás felelősségét, és megkezdjük a tárgyalásokat a többi párttal. Célkitűzésünk kihozni Romániát a válságból, és ehhez nagyon nagy felelősségre van szükség minden politikai erő részéről" – írta Cioloș nagyon rövid idővel a bejelentés után. Jelezte: a párt országos bürója fogja kijelölni azt a csapatot, amely megkezdi az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, hogy mielőbb megalakulhasson az új kormány. „A fő irányvonalak: a világjárvány kezelése, az energiaárak robbanása és a helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt reformok" – fogalmazott.
Dacian Cioloș2015 novembere és 2017 januárja között szakértői kormány élén már volt román miniszterelnök.