2024. április 19., péntek

Szabadkát is meglátogatta a boszniai Szerb Köztársaság parlamenti küldöttsége

A tartományi képviselőházba látogat holnap a boszniai Szerb Köztársaság parlamenti küldöttsége. Pásztor István házelnök megbeszélést folytat Nedeljko Čubrilovićtyal, a szerb entitás képviselőházi elnökével, majd megtartják a tartományi parlament 10., tematikus ülését. Ezt a két parlament közötti tízéves együttműködésnek szentelik. Találkoznak a boszniai szerb parlamenttel kialakított kapcsolatokkal és barátsággal foglalkozó képviselőházi csoport tagjai is a küldöttséggel.

A delegáció ma Szabadkán járt, mely rávilágít arra, hogy a két parlament együttműködése nem szorítkozik csupán a székvárosra és az ilyenkor szokásos programokra, hanem lehetőséget biztosít a boszniai vendégek számára, hogy megismerkedjenek Vajdaság második legnagyobb városának történelmével, értékeivel, gazdasági lehetőségeivel.

– Egyórás, jó hangulatú beszélgetést folytattunk politikáról, együttélésről, kultúráról, idegenforgalomról, gazdasági kérdésekről – írja Facebook bejegyzésében Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, aki Stevan Bakić, Szabadka polgármestere társaságában fogadta a vendégeket.

– Köztársasági parlamenti képviselőként és a városi képviselő-testület elnökeként kettős szerepben voltam, de annak örülök leginkább, hogy újabb lépést tettünk annak érdekében, hogy Szabadkát a Drinán túl is elismerő hangnemben emlegessék – hangsúlyozta Dr. Pásztor Bálint.

A Boszniai Szerb Köztársaság és Vajdaság Autonóm Tartomány parlamentjeinek vezetése és küldöttsége beszélgetést folytatott a magyar, a horvát és a bunyevác nemzeti tanács elnökeivel, majd megtekintette a Zsinagógát.

A csoport tagjai holnap Újvidéken folytatják vajdasági körútjukat.