2024. április 19., péntek

Szerbia arra számít, hogy a legkedvezőbb áron jut hozzá az orosz gázhoz

Szerbia és Oroszország kapcsolata minden területen nagyon jónak mondható – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő, miután vasárnap este tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Úgy fogalmazott, hogy az eddigi legőszintébb beszélgetést folytatta Lavrovval. Ezúttal is megköszönte az orosz diplomácia vezetőjének, hogy országa tiszteletben tartja Szerbia területi integritását és szuverenitását. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy Szerbia Európában a legkedvezőbb áron juthat hozzá az orosz gázhoz.

Az orosz külügyminiszter a többi között arról is szólt, hogy a koszovói kérdés megoldása csak a felek megegyezése útján, és az ENSZ BT 1244-es határozatával összhangban képzelhető el. Ugyanakkor annak a véleményének is hangot adott, miszerint az Európai Unió engedékenyebb a pristinai féllel szemben.

Arra is kitért, hogy Szerbia továbbra is a régió békéjének és stabilitásának kulcsfontosságú eleme. Kiemelte, hogy a koszovói kérdés kapcsán Oroszország kész elfogadni minden olyan döntést, amely megfelel a szerb népnek is, de addig is követeli, hogy a brüsszeli megállapodásban foglaltakat maradéktalanul tartságk tiszteletben a felek.