2024. április 20., szombat

Marad a lakossági gázár

Bajatović ígéri, a most kezdődő fűtési idényben nem drágul az energiahordozó

A tél közeledtével ismét aktuálisak a fűtéssel kapcsolatos kérdések, a világ pedig energetikai krízis szélén áll. A villanyáram ára elkezdte követni a gáz piaci árát, Kína energetikai megszorításokat vezetett be, Franciaország pedig lefagyasztotta a gáz és a villanyáram árát. Felvetődik a kérdés: mi vár Szerbiára az elkövetkező idényben energetikai szempontból?

A Prva televízió tegnapi reggeli műsorában ezekről a kérdésekről nyilatkozott Dušan Bajatović, a Srbijagas gázszolgáltató közvállalat vezérigazgatója, aki az elmúlt napokban, hetekben Oroszországban tárgyalt a gázellátás ügyében a Gazprom illetékeseivel. Elmondása szerint, úgy tűnik, annak ellenére, hogy a villanyáram és a gáz ára a világpiacon emelkedik, Szerbiában nem fizetünk majd többet az energiáért.

– Amikor energetikai kérdések merülnek fel, akkor tudni kell, hogy ezen a területen nem kizárólag a világpiaci események a mérvadóak. Szükség van erős és megbízható stratégiai partnerekre, mint amilyen Szerbiának a Gazprom. A világpiaci árak egyelőre nem stabilizálódnak, ez legkorábban  valamikor jövőre, az év közepén valósulhat meg. Szerbia viszont jól áll a gázbeszerzés terén, nincs miért aggódni – mondta a vezérigazgató.

Bajatović azt is elmondta, a Gazprommal a héten is folynak, és valószínűleg le is zárulnak a tárgyalások – előreláthatólag kedvező eredményekkel. Elmondása szerint Szerbia kivételezett helyzetben van az orosz nagyvállalatnál. Ennek oka, hogy az ország mindig megbízható üzleti partner volt, és a kötelezettségeit mindig időben kifizette.

– Az is elképzelhető, hogy az idén egész Európában Szerbia kapja majd meg a legjobb üzleti ajánlatot. Szerbia helyzete stabil marad az idei fűtési idényben. Elegendő gáz van biztosítva, de szénből is és elektromos energiából is lesz elegendő. A lakossági gáz ára nem emelkedik az idén – jelentette ki a Srbijagas első embere.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az ipari gáz ára is marad a régi. Bajatović szerint a drágulás mértéke egyelőre bizonytalan.

– Elég hálátlan arról beszélni, mekkora lesz ez a növekedés. A múlt év során, mikor az árak 130 dollárra estek, mi továbbra is 220-at fizettünk. Most, amikor ezer köbméter gáznak az ára valamivel több mint 1000 dollár felett van, Szerbia 270-et fizet. Hogy érthetőbb legyen, még ha 370 dollárt is kellene fizetni, az ország továbbra is lovon maradna – mondta Bajatović.

A vezérigazgató véleménye szerint az ipari gázár emelkedésének inflációs hatása valószínűleg kihat majd a termékek végső árára, ez a fajta drágulás viszont kevésbé lesz érzékelhető a polgárok számára, mintha a lakossági fogyasztói gázár emelkedne.

Bajatović arról is beszélt, hogy a gáz árát piaci érdekek határozzák meg. Miközben arról beszélnek egyes országok, hogy nincs gáz, aközben az Északi Áramlat 50 százalékos kapacitáson működik a nemzetközi korlátozások miatt, mert aki gázt termel és üzletel is vele, a kapacitásainak csak a felét használhatja ki. Az Északi Áramlat 2 még mindig nem kapott működési engedélyt, pedig már áramolhatna ezen keresztül is ez az értékes energiahordozó. Véleménye szerint a politikai érdekek és a bürokrácia nem győzedelmeskedhet a szükségletek felett.