2024. április 24., szerda

Érkezik a harminceurós támogatás

November 1-jén utaljuk át a 30 eurós segélyt minden nagykorú polgár számára, aki igényelte. A 30 plusz 30 programról van szó, amire az érdekeltek már jelentkeztek. A pénz rendelkezésre áll, folytatjuk a polgárok támogatását – nyilatkozta a Happy Televízió műsorában Siniša Mali pénzügyminiszter. Emlékeztetett arra is, hogy további 20 eurót fizetnek ki decemberben, de még nincs meghatározva pontosan, mikor. A jelentkezés november 15-én kezdődik.

– Szerbia megmutatta, mennyire erős és stabil, hiszen eddig az összes kötelezettségét teljesítette. Mindenkinek szüksége van ilyen szövetségesre, Szerbia pedig időközben ilyen országgá vált – fejtette ki Mali.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Rámutatott arra, hogy a világ jelenleg energiaválsággal küzd, az Egyesült Államok és Európa 12 éve nyomtatja a pénzt, így nem lehet tudni, hogyan hat ez a globális gazdaságra.

– Emlékeznek-e arra, hogy milyen nyomás nehezedett Aleksandar Vučić államfőre, hogy ne építse ki a gázvezetéket? Ha nem volna, most nem volna földgázunk. Az energiaválság az államfőt és engem is nyugtalanít – mondta Mali, aki emlékeztetett arra, hogy Vučić vasárnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott tárgyalást, melyen szó volt többek között az orosz gáz beszerzéséről is.

A tárcavezető szerint a kialakult helyzetért a fejlett országok felelőtlen politikája és a karbonadó bevezetése okolható.

Kiemelte, hogy Szerbiában az idén legkevesebb 7 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

– Jelenleg 7 autópályát és gyorsforgalmi utat építünk, az év végéig pedig még hármat tervezünk – mondta Mali, hozzáfűzve, hogy január 1-jétől 9,4 százalékkal növekszik a minimálbér.