2024. március 29., péntek

Folyamatban az új IMF-megállapodás első felülvizsgálata

Tegnap kezdődött és október 22-én zárul a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Szerbiával kötött legújabb, tanácsadói megállapodásának első felülvizsgálata, melynek keretében a nemzetközi pénzintézet képviselői egész sor megbeszélést folytatnak a belgrádi kormány tagjaival és a jegybank vezetőivel.

A találkozók ezúttal online formában zajlanak, a résztvevők a megállapodásban kitűzött reformcélok megvalósítására összpontosítanak, az IMF-küldöttséget Jan Kees Martijn vezeti. A felülvizsgálat első napjára a Pénzügyminisztérium és a Szerb Nemzeti Bank képviselőinek az idei eredményekről és a tervekről szóló beszámolóit jelentették be. Siniša Mali pénzügyminiszter korábban jelezte, hogy a tárca részletes jelentést készít, melynek egyik legfontosabb része az adóbevételek növekedésére vonatkozik, aminek köszönhetően az idei költségvetési hiány 5 százalék alatt lesz.

Szerbia az idén júniusban kötött újabb, 30 hónapra szóló megállapodást az IMF-fel, ez pedig a Politikai Koordinációs Eszköz (Policy Coordination Instrument, PCI) elnevezésű tanácsadói együttműködési program. Amikor az IMF igazgatótanácsa Washingtonban megerősítette az új programot, a szerbiai pénzügyminiszter azt mondta, ebben a 30 hónapban a szerkezeti és intézményi reformokra fognak összpontosítani, különös figyelemmel a környezetvédelmi kérdésekre, a világjárványra való tekintettel azonban a prioritás a gazdaság teljes helyreállítása.