2024. március 29., péntek

A műalkotás bűvöletében

Ivo Pogorelić és a vajdasági szimfonikusok sikere

A világ egyik legnagyobb és legvitatottabb zongoraművészének tartott Ivo Pogorelić lépett a székvárosi közönség elé. Ragyogó koncertje egyedülálló élményt jelentett azoknak, akiknek sikerült jegyet vásárolni erre a különleges estre, amelynek házigazdája a Szerb Nemzeti Színház volt. A világhírű művész Frédéric Chopin 2. f-moll zongoraversenyét (op. 21) játszotta, és a Srboljub Dinić karmester vezényelte kiváló Vajdasági Szimfonikus Zenekar kísérte. Utána a szimfonikusok Carl Maria von Weber A bűvös c. opera nyitányával és Félix Mendelssohn-Bartholdy 4. „Olasz" szimfóniájával (A-dúr, op. 90) szórakoztatták a közönséget.

A szakmabeliek véleményt cserélhettek erről a gazdag estről, a szülők elmesélhetik majd a zeneiskolába járó gyermekeiknek, hogy ez a csodálatos előadóművész több mint negyven éve vándorol, koncertezik a nagyvilágban. Ezt megelőzően Marta Argerich zongoraművésznő géniusznak nevezve őt a varsói Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen, felháborodva otthagyta a zsűrit, amely másnak ítélte oda a díjat.

Elmondhatják a szülők a gyerekeiknek azt is, hogy a varsói botrány nem törte meg a fiatal zongorista pályáját, hanem egyenes útként vezette a New York-i Carnegie Hallba és a világhírbe.

Pogorelić, aki a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban végzett, néhány nap múlva tölti be a 63. életévét. Az ex- Jugoszlávia fővárosában jött világra horvát édesapától és szerb édesanyától, ezért különösképpen ragaszkodnak hozzá mind a két országban. Az életrajzírók megjegyzik, hogy végigbetegeskedte a gyerekkorát, és felnőttként ma is szigorú életvitelt követel az egészsége. Emiatt támogatja a gyógyítás misszióját. Nem titok, hogy a balkáni testvérháború után sok jótékonysági koncertjének bevételét ajánlotta fel a szarajevói kórháznak és a szarajevóiak gyógyításáért. A tehetséges fiatalok pályafutását pedig nemzetközi versenyekkel, illetve pénzjutalommal támogatja.