2024. április 16., kedd

Újvidéken maradnak az érmek

Hideg, őszies, nyálkás időjárási körülmények között futotta le vasárnap az Újvidéki maraton 42 kilométerét az a 600-nál is több futó, akik a szervezők előzetes számításaitól eltérően, tömegesen jelezték részvételi szándékukat.

A férfi mezőnyben, a leghosszabb távon az idén a helybeli Aleksandar Radukin, a Vasutas Hegymászó Egyesület tagja diadalmaskodott, ő 2 óra és 54 perc alatt tette meg a 42 kilométeres távot. A női mezőnyben Ksenia Bubnjević, ugyancsak újvidéki futónő bizonyult a leggyorsabbnak. Dimitrije Dolga, aki a futószám terepi részének zökkenőmentes lebonyolításáért felelős, lapunknak elmondta, hogy az idén a jelentkezési űrlapot szeptemberben tették közzé, ez nagyon rövid idő, de a járványügyi helyzet nem adott más lehetőséget. –

Abban sem voltunk biztosak, hogy a futamot egyáltalán megtarthatjuk-e. Amikor láttuk, hogy sporteseményeket máshol is megtartanak, és hogy erre megvan a lehetőség, megnyitottuk a jelentkezési kaput. Szinte egy hónapnál is rövidebb idő alatt 700-an jelentkeztek – mesélte elégedetten a szervező.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

A 29. Újvidéki maratonon ezúttal is hazai és külföldi profi futók vettek részt, 42, 21, 10 és 5 kilométeres távokra nevezhettek be, az idén korlátozott számban. A Razzia áldozatai rakparton, a Lázár cár sugárúton, a Simo Milošević, Jiriček, Fruška gora utcákon, a Stefan despota sugárúton, egészen a Balzac utca kereszteződéséig szaladtak, majd visszafelé, a fent leírt útvonal megtétele után érintve a Bajcsy Zsilinszky utcát, a Miloš Bajić utcában kijelölt kiindulópontig.

A maraton keretében minden évben szerveznek kísérőfutamokat – maratonfutást kezdőknek, stafétafutást, futást fiatalok számára, rekreációs futamot, babamaratont. Az önkormányzat ilyen módon igyekszik népszerűsíteni a mozgást és az egészséges életmódot a lakosság körében.

A cikkhez fotógaléria kapcsolódik, amely itt tekinthető meg