2024. április 19., péntek

Tóth Ferencre emlékeztek Topolyán

A vajdasági szintű vers- és prózamondó szemlén több mint ötven diák vett részt

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Beszédművészeti Műhelye szervezésében vajdasági szintű szavalóversenyt tartottak szombaton Tóth Ferenc (1940–1980) költő, drámaíró, néprajzkutató és pedagógus emléke előtt tisztelegve.

A Kodály-székházban Kisimre Szerda Anna, a művelődési központ elnöke köszöntötte a diákokat, a felkészítő pedagógusokat és a szülőket, és felidézte Topolya szülötte, Tóth Ferenc tragikus hirtelenséggel, autószerencsétlenségben véget ért életének főbb állomásait.

– 1965 és 1970 között a topolyai gimnázium magyartanáraként dolgozott, megalakította az Aurora önképzőkört, melynek utódja a Művelődési Központunkban működő Aurora Irodalmi, Beszédművészeti és Nyelvművelő Műhely. Tóth Ferenc 1970-től Újvidéken dolgozott a Hungarológiai Intézetben, ahol néprajzi gyűjtéseket végzett és vezetett számos bácskai, bánáti és szerémségi helységben. A néprajzi kutatásain kívül költői és drámaírói tevékenysége is jelentős. 1961 és 1980 között négy verseskötete jelent meg. Jób című verses drámájának 1972-ben volt az ősbemutatója Szabadkán. Az 1980-ban bekövetkezett hirtelen halála űrt hagyott a vajdasági magyar irodalomban és folklórban egyaránt – ismertette Kisimre Szerda Anna.

Az eredményhirdetés pillanatai (Fotó: Herceg Elizabetta)

Az eredményhirdetés pillanatai (Fotó: Herceg Elizabetta)

A XI. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle az idén is négy kategóriában adott lehetőséget a bemutatkozásra: az alsósok, felsősök és középiskolások mellett anyanyelvápolásként vagy környezetnyelvként magyar nyelvet tanuló diákok is a zsűri elé léptek, összesen több mint ötvenen. A verseny szabályai szerint két verssel nevezhetnek be a diákok, így ízelítőt kaphattunk a klasszikus és kortárs, egyetemes és vajdasági magyar irodalom költészetéből, prózájából.

A reggeli órákban a hagyományok szerint koszorút helyeztek el Tóth Ferenc egykori topolyai lakóházára és a Nyugati temetőben található sírjára, az eredményhirdetés előtt pedig ezúttal Szabó Réka mesemondó előadását hallgathatták meg a szemle résztvevői.
A szemle díjazottjainak névsorát holnapi lapszámunkban találják meg olvasóink.