2024. április 23., kedd
NEMZETEK LIGÁJA

Spanyol–francia döntő

Franciaország lesz Spanyolország ellenfele a Nemzetek Ligája vasárnapi fináléjában Milánóban. Nem túlzás azt állítani, hogy Didier Deschamps legénysége a torna fennállásának egyik legjobb mérkőzésén tudott győzedelmeskedni Belgium válogatottja ellen. Tették mindezt úgy, hogy az első félidőben a belgák lehengerlő játékukkal jóformán lemosták őket a pályáról, és Carrasco, valamint Lukaku csodálatos góljainak köszönhetően 2:0-s előnnyel vonulhattak a félidőre. A fordulást követően azonban megváltozott a játék képe, a franciák kezdeményezőbbek lettek, átvették az irányítást, és bekövetkezett, amire talán már – az első félidő alapján – a gallok szurkolótábora sem számított. Benzema 62. percben szerzett remek ráfordulós gólja még csak az előkészítése volt a hihetetlenül izgalmas végjátéknak. A találat után sem változott a játék képe: hét perc múlva már 2:2 állt az eredményjelzőn, miután játékvezetői videózást követően Mbappé tizenegyesből bombázott Curtois kapujába. Az egyenlítést követően éledezni kezdtek a belgiumi vörös ördögök, sőt, kapufáig is eljutottak, ám nem tudták megakadályozni, hogy a hatalmas lendületben játszó franciák megszerezzék a mindent eldöntő harmadik találatukat. Erre a 90. percben került sor, amikor Theo Hernandez a tizenhatos előteréből lőtte ki precízen a bal alsót, amivel döntőbe juttatta csapatát. Belgiumnak a bronzmérkőzés maradt, amelyen Olaszország lesz az ellenfele.
Nemzetek Ligája, elődöntő: Belgium–Franciaország 2:3.

A Barcelona egy évig nem játszhat a Nou Campban!

A Barcelona csapata jövő nyártól egy évig nem játszhat a Camp Nouban, ha elkezdődik annak felújítása. Joan Laporta klubelnök pénteken bejelentette, hogy a létesítmény régóta halogatott átalakítása három-négy évig tart, de a csapatnak legfeljebb egy évig kell albérletben szerepelnie. Hozzátette, egyelőre mérlegelik a lehetőségeket, de valószínűleg a klub edzőközpontjában található Johan Cruyff Stadionban rendezik majd a hazai mérkőzéseiket, ahol a női csapatuk is játszik. A mindössze 6000 néző befogadására alkalmas stadiont Laporta szerint 50 ezresre lehetne bővíteni a férficsapat meccseire. Egy másik lehetőség az önkormányzati tulajdonú Montjuic Stadion lenne, ahol az 1992-es nyári olimpia nyitóünnepségét rendezték, és éveken át a városi rivális Espanyol otthona volt.

A 99 ezres Camp Nou befogadóképességét 110 ezerre szeretnék növelni, közben pedig felújítanák a mellette lévő sportcsarnokot, a múzeumot és a különböző üzlethelyiségeket is. A munkálatok finanszírozása miatt tárgyalásban állnak a Goldman Sachs befektetési bankkal, amelytől másfél milliárd euró kölcsönt igényelnek. A finanszírozási tervet a klubtagoknak kell jóváhagyniuk.

Klubvilágbajnokság: a halasztást fontolgatja a FIFA

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a decemberre tervezett klubvilágbajnokság elhalasztását fontolgatja az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint. A FIFA a koronavírus-járvány miatti nehézségek következtében akarja a jövő év elejére – januárra vagy februárra – halasztani a hétcsapatos tornát. Az idei klubvilágbajnokságot Japánban rendezték volna, ám az ázsiai ország egy hónappal ezelőtt visszalépett. A közelmúltban az Egyesült Arab Emírségek és a jövő évi világbajnokságnak otthont adó Katar is bejelentkezett a torna lebonyolításáért. A klubvilágbajnokságon Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Ázsia, valamint Óceánia kontinenstornájának győztese, továbbá a rendező ország nemzeti bajnoka mérkőzik meg minden év végén a nemzetközi futballban nem túlságosan nagy presztízsű trófeáért. A FIFA tervei szerint már idéntől 24 csapatos lett volna a torna, de az újítást a világjárvány miatt elhalasztották.

Szaúdi tulajdonba került a Newcastle

Csütörtökön lezárult az angol bajnokságban szereplő Newcastle United adásvétele, a klubot egy szaúd-arábiai hátterű konzorcium vásárolta meg. Az egyesület bejelentése szerint a konzorcium a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll. Jaszir al-Rumjjan, a PIF vezetője, a Newcastle United új elnöke azt mondta, az ügylet hosszú távú befektetést jelent számukra, hogy kihasználják a klubban rejlő lehetőségeket és tovább építsék az egyesület örökségét. „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Newcastle-nek, az angol futball egyik leghíresebb klubjának új tulajdonosai lehetünk. Köszönjük a szurkolók évek óta tartó hűséges támogatását, és izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk velük” – nyilatkozta.

Miután csütörtökön megerősítették, hogy az eddigi tulajdonos, Mike Ashley 14 év után eladta a klubot, a szurkolók ünneplésbe kezdtek a St. James’ Park mellett, mert kedvencük a világ egyik leggazdagabb egyesülete lesz. A PIF 14 hónappal ezelőtt visszavonta 305 millió fontos ajánlatát, miután a Premier League nem adta meg a jóváhagyást az adásvételhez. A helyzet ezen a héten azért változott, mert szerdán a katari székhelyű beIN Sports műsorszolgáltató, a Premier League jogtulajdonosa kijelentette, hogy Szaúd-Arábia feloldja a csatorna eddigi tiltását, és leállítja az illegális streamingszolgáltatásokat is. Szintén fontos lépés volt, hogy a Premier League „jogilag kötelező érvényű” biztosítékot kapott arról, hogy egyértelműen elkülönül egymástól a PIF és a szaúdi állam, annak ellenére, hogy a PIF elnöke Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg.

A Newcastle lett a 14. klub a Premier League jelenlegi mezőnyében, amelynek többségi tulajdonosa külföldi.