2024. április 23., kedd
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO

Kajaia nem a régi önmaga

A szerb színekben versenyző világbajnoki érmes grúz a selejtezőben búcsúzott, Szőke Alex viszont a döntőért birkózott

Csalódás érte a szerbiai csapatot az Oslóban zajló világbajnokságon, mert a világbajnoki érmes, az olimpiát is megjárt Mihail Kajaia már a selejtezőben kiesett. A 97 kg-ban évekig az egyik legjobbnak számító, csendes, de roppant erejű honosított grúz már az olimpián sem mutatott sokat, ezúttal pedig a litván Vilius Laurinaitis 5:3-ra verte meg, s bár a balti versenyző a negyeddöntőig eljutott, ott az olaszok honosított versenyzője, Nikoloz Kakelasvili simán legyőzte, így Kajaiának befejeződött ez a világverseny. Nem úgy a magyar Szőke Alexnek, aki már a felnőttmezőnyben (2016-ban kadét világbajnok volt, 2017-ben ugyanebben a korosztályban Európa-bajnok, s junior-vb-n, -Eb-n is volt érme) is megcsillant, többek között azzal, hogy kijutott az olimpiára, ott pedig a vigaszágon a bronzmeccsig jutott, összesítésben pedig az 5. helyen végzett. Nos, Alex – ahogy azt előrevetítettük – a norvég fővárosban tegnap este lapzárta után a döntőért birkózott az amerikai Tracy Hancockkal, s akárhogy is volt, immár világbajnokságon is éremért küzdhet szombaton. A 21 éves fiatalember a nyolcaddöntőben az ukrán Jevgenyij Savetát, a negyeddöntőben pedig a német Peter Oehlert győzte le magabiztosan.

Ma szőnyegre lép a magyarkanizsai Nagy Szebasztián is, aki Nemes Máté olimpikonunk súlyában, a 67 kg-ban először kap lehetőséget a felnőttmezőnyben, első ellenfele pedig a selejtezőben a finn Elmer Mattila lesz. Rajta kívül nagy a remény a 87 kg-os súlycsoporttal kapcsolatban is, mert ott meg az idei Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes Zurabi Datunasvili következik, akinek nem kell selejteznie, hanem a nyolcaddöntőben kezdheti, de ott már mindjárt nagyon komoly ellenfele lesz az orosz Milad Alirzajev személyében. 63 kg-ban Perica Dimitrijević kap lehetőséget, neki először az ukrán Lenur Temirovon kell túljutnia.

A csütörtök esti döntősök közül Biljana Dudova sztorija a legérdekesebb: a bolgárok versenyzője 2017 óta uralja az európai mezőnyt 55 és 59 kg között, a budapesti vb-n ezüstérmes volt, most pedig úgy lett világbajnok, hogy a japánok 2019-es junior világbajnokát, Hanai Akiét győzte le 6:4-re, méghozzá úgy, hogy végig a távol-keletinek kellett futnia az eredmény után. Dudova egyébként pont Norvégiában nőtt fel, ott kezdett el 10 éves korában birkózni, de esetében az a csodálatos, hogy tavaly öngyilkosságot kísérelt meg, felépült, s lám, most már milyen lelkiereje van!

A japánok egyébként így sem sírnak, mert még úgy is fölényesen nyerték meg a csapatversenyt, hogy az oslói gárdában egyetlen olimpiai bajnokuk sem volt…

Világbajnokok, nők, 57 kg: Helen Maroulis (amerikai). 59 kg: Biljana Dudova (bolgár). 68 kg: Meerim Zsumanazarova (kirgiz). 72 kg: Masako Furuicsi (japán). A csapatösszetetben: 1. Japán 196, 2. USA 147, 3. Mongólia 78 pont stb.