2024. április 24., szerda

Stefanović: Hazugság, hogy összeesküvést vezetek Vučić ellen

Nebojša Stefanović védelmi miniszter sajtóértekezletén úgy fogalmazott: hazugság, hogy az Aleksandar Vučić ellen összeesküvők csoportjának a vezetője lenne, annak érdekében, hogy megdöntsék az elnök hatalmát. Mint mondta, törvényt sért, és a külföldi nagykövetségeknek dolgozik az, aki az államfő ellen ténykedik.

Ezt megelőzően egyébként pénteken, Tomislav Radovanović, a bűnügyi rendőrség tisztségviselője úgy fogalmazott: biztos abban, hogy a rendőrség köreiben létezett korábban egy párhuzamos struktúra, amelynek az volt a célja, hogy adatokat gyűtsön Aleksandar Vučić államfőről és családjáról. Radovanović szavai szerint a csoport akkor alakult, amikor a belügyminisztérium élén Nebojša Stefanović állt, és mindenféle támogatást megkapott egy nyugati ország titkosszolgálatától is, de az oligarcháktól és a bűnszervezetektől is gyűjtött adatokat.

Nebojša Stefanović elmondta, kész hazugságvizsgálatnak is alávetni magát, hogy bebizonyítsa, igazat mond. Kiemelte, hogy mindvégig az ország előrehaladásának érdekében végzi munkáját, és többször is nyilvánosan kiállt Aleksandar Vučić politikája mellett.

A tárcavezető véleményezte azokat az állításokat is, melyek az Objektiv nevet viselő Youtube-csatorna műsorban hangoztak el. Ebben Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt tisztségviselője Ilija Milačićtyel, a belgrádi bűnügyi rendőrség korábbi vezetőjével beszélgetett. A műsor vendége kijelentette, hogy a Veljko Belivuk bűnbandájához köthető esetek feltárását lényegében Nebojša Stefanović állította le.

Nebojša Stefanović jelenlegi védelmi miniszter, aki korábban a belügyi tárca élén állt, ezt az állítást is elutasította. Elmondta, hogy Milačić számos hazugságot fogalmazott meg. Állítása szerint soha sem találkozott vagy lépett bármilyen más módon kapcsolatba Belivukkal, vagy bárkivel a bűnszervezetből. Stefanović állítása szerint azonban éppen Milačić volt az egyike azoknak, akik tartották a kapcsolatot a bűnbandával, és annak vezetőjével.