2024. március 29., péntek

Egy listán mindhárom lapon

A Néppárt a közös felállást sürgeti az áprilisi választásokon

Referendum-hangulatra van szükség, és arra, hogy az ellenzék egyetlen, közös listával, koalícióval vegyen részt a leendő választásokon mind a három szavazólapon, vagyis az államfő-, a parlamenti- és a belgrádi helyhatósági választáson is, jelentette ki Zdravko Ponoš, a Vuk Jeremić által vezetett Néppárt alelnöke.
– Aleksandar Vučić neve ott lesz mindegyik szavazólapon, az ő neve jelképezi majd a hatalmi felállást, számunkra pedig ő jelképezi mindazt a rosszat, ami az országgal az utóbbi években történt, s az összes olyan problémát, ami a jövőben is bekövetkezhet, amennyiben győz a választásokon. A válasznak erre a veszélyre egyszerűnek, egyértelműnek kell lennie: egységes ellenzéki felállás mindegyik megmérettetésen – közölte Ponoš, hozzátéve, minden más megoldás rövidlátónak, felelőtlennek és önzőnek számítana.
Arra a kérdésre válaszolva, miért elfogadhatatlan a Néppárt számára az Együtt Szerbiáért és a Ne fojtsuk meg Belgrádot javaslata, amely szerint az ellenzéknek a képviselő-választásokon több listán, az államfőválasztáson pedig egy közös jelölttel kellene indulnia, a párt alelnöke kifejtette, a helyi jellegű pártok általában a helyi témákat állítják ideológiájuk középpontjába, ezért igazán figyelemre sem méltóak az elképzeléseik, hiszen „eltévesztik azokban a dolgok lényegét". Mint mondta, fel kell készülni a választási szereplésre, hogy a pártok indulhassanak a voksoláson, amennyiben annak meglesznek a megfelelő feltételei. Amennyiben úgy ítéli meg az ellenzék, hogy nincsenek meg a kellő feltételek, akkor a bojkottot és a polgári ellenállást kell választani. Erre a forgatókönyvre is készülni kell. Mindent egybevetve, kevés értelme van különféle kisebb-nagyobb koalíciókról beszélni ideológiai besorolások alapján, amikor a választási folyamat igazságossága és a jelenlegi rezsim menesztése a cél, mutatott rá Ponoš.
Szerinte a hatalom cselre készül: a jobboldali ellenzéki pártokat annyira szélsőségesnek és elfogadhatatlannak szándékozza bemutatni, hogy „azokhoz képest Vučić értelmesnek, Vulin pedig normálisnak tűnjön". Mindeközben a polgárokhoz nem jutnak el az olyan információk, amelyek szerint Szerbia a második helyen áll Európában a szervezett bűnözés terén, s Albánia, Uganda, Szomália vagy Jemen is jobbnak számít.
– Az államfő titkos rendőrsége embereket ütlegel, magánjogászai döntenek a bírók kinevezéséről, miközben védelmezik az államilag irányított kábítószer-előállítást. Szerbia a pandémia kezelésében is csődöt mondott, első Európában a fertőzöttek számára vonatkozóan – sorolta a hatalom elleni érveket és az ellenzéki összefogás okait a Néppárt alelnöke.