2024. április 19., péntek

Verseny, agytorna, játék, barátkozás

A hajdújárási csapat nyerte meg a hetedik Sakktivityt

Játék határok nélkül, és sakk. Verseny, agytorna, sport, ügyesség, jókedv és barátkozás. A legrövidebben talán így lehetne jellemezni a Sakktivityt, amelyre tavaly ún. karanténkiadásban, online került sor, az idén azonban teljes pompájában és fergeteges hangulatában, azaz élőben, és hetedszer tért vissza. A Sakktivityre szombaton került sor, a szervezője ezúttal is a szabadkai Aragóniai Beatrix Sakk-klub volt, a házigazda viszont a Majsai Úti Általános Iskola.

A megmérettetésen nyolc település nyolc csapata vett részt, amelyeket nyolc sztárkapitány vezetett. Szabadkai, palicsi, hajdújárási, ludasi, óbecsei, tornyosi, magyarkanizsai, valamint tompai csapatok vetélkedtek, így a rendezvény nemzetközinek mondható. A sztárkapitány Stettener Zoltán vlogger, Molnár Lajkó Anett rádiós műsorvezető, Cirok Szabó István költő, Magyar Zsófia színművésznő, Fremond Árpád politikus, Csíkos Dániel televíziós műsorvezető, Lackó Varjú Sára újságíró, lapunk szerkesztője, valamint Pesti Attila építész volt. A vetélkedő végül a hajdújárásiak győzelmével ért véget, őket a dobogón szabadkaiak és a tornyosiak követték.

A megmérettetés idején a résztvevők közt értékes nyereményeket sorsoltak ki, a végén pedig nem maradt el az ünnepélyes díjkiosztó, a tortázás és az önfeledt lufizás sem.

A versenyt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács támogatta.

A versenyzőket és a kapitányokat Jerasz Anikó köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A versenyzőket és a kapitányokat Jerasz Anikó köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A versenyzőket és a szurkolókat Bognár Beáta, a Majsai Úti Általános Iskola igazgatója üdvözölte:

– Ez Szabadka egyik legnagyobb általános iskolája. Nagyon fontos a számunkra az, hogy a tanulóinknak minőségi oktatást biztosítsunk, megfelelő körülmények között, ezért arra törekszünk, hogy az iskolát állandóan fejlesszük, korszerűsítsük. Természetesen nagyon fontos számunkra az is, hogy a tanulóink jól érezzék magukat az intézményünkben, ennek érdekében számos színes műsort szervezünk, és sok rendezvény házigazdái is vagyunk. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az idén a Sakktivitynek mi adhatunk otthont. A vetélkedő célja, hogy a versenyzők a sakktudásuk mellett bemutassák az ügyességüket, gyorsaságukat, pontosságukat és a kreativitásukat. Azonban a versengés mellett ez a rendezvény a jókedvről, a barátkozástól, a humorról, a fergeteges hangulatról is szól – hallottuk Bognár Beátától.

Az egybegyűltekkel Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is megosztotta a gondolatait:

– A sakk az egyik legősibb agytréner, az egyik legjobb képességfejlesztő, koncentrációerősítő, memóriafejlesztő szellemi sport. A vajdasági iskolai oktatásban sajnos egy kicsit háttérbe szorul, többnyire szakköri vagy fakultatív, emelt szintű oktatás keretében valósul meg. Azt tartják a sakkról, azon kívül, hogy sport, egyben játék, tudomány és művészet is. Nevelő-fejlesztő ereje, személyiségfejlesztő hatása régóta ismert, jótékonyan hat a problémamegoldó gondolkodás fejlődésére. A sakk megtanít bennünket logikusan gondolkodni, előrelátni, ötletesnek és merésznek lenni. Önuralomra, gyors helyzetértékelésre, döntésre nevel, erősíti a versenyszellemet, és a versenytárs tiszteletére tanít meg bennünket. Ez a vetélkedő mindezt ötvözi a jó zenével, a szórakozással, a humorral. Rózsa Zsombor és csapata az idén is megszervezte ezt a szuper vetélkedőt, nem hátrálva meg a felmerülő akadályoktól, a mindennapi életünket fenyegető koronavírus-járványtól. Rózsa Zsombor sakkoktató, sakkbíró volt az, aki megálmodta és már hetedik alkalommal szervezte meg a Sakktivity versenyt. Nem rejtve el célját, hogy megújítsa, népszerűsítse itt nálunk is a sakkoktatást és sakktanulást, sakkversenyzést az alapfokú oktatásban, Ez a verseny is hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek, a fiatalok, megszeressék a sakkot, felfedezzék benne a játszva tanulás élményét. A szervezők az idén is kitettek magukért, a korábbi klasszikus feladatok egy részét megtartották, de új feladatokat is becsempésztek, hogy a kiszámíthatóság biztos érzéséből kibillentsék azokat, akik úgy gondolják, már tudják, mi vár rájuk. Ettől olyan izgalmas ez a vetélkedő – mondta Jerasz Anikó.

Izgalmas játékszámok várták a résztvevőket (Fotó: Lukács Melinda)

Izgalmas játékszámok várták a résztvevőket (Fotó: Lukács Melinda)

A műsor előtti ünnepélyes pillanatokban a sakk három nővére, a legendás hírű Polgár Judit, Polgár Zsuzsa és Polgár Zsófia videóbejátszásban köszöntötte a versenyzőket.

A megmérettetést ezúttal is éberen figyelte Rózsa Zsombor, a Sakktivity megálmodója és fő szervezője:

– Ezt vártuk. Amikor tavaly megszerveztük a karantén kiadást, akadt némi hiányérzetünk, hiányzott az igazi sakktivitys hangulat, de ezt most bepótoltuk. Amikor Polgár Judit felvetette a világszintű sakkfesztivál ötletét és annak lehetőségét, hogy Szerbia is legyen része ennek az összefogásnak, mindössze tíz nap volt arra, hogy létrejöjjön egy olyan rendezvény, amely méltó módon képviseli majd az országot. Négy nappal a kezdés előtt még egy játék sem volt meg, így nagyon gyorsan kellett reagálni – emlékezett vissza a kezdetekre Rózsa Zsombor.

A Sakktivity műsorvezetője ezúttal is Agárdi Gábor volt, aki szintén felelevenítette a kezdeteket:

– A rendezvény előtt négy nappal keresett fel Rózsa Zsombor, azzal a kéréssel, hogy vezetném-e a műsort. Nem is tudtam mit mondjak, nagyon kevés időnek tűnt, az eseményről pedig csaknem semmit sem tudtunk, de végül azt mondtam: vágjunk bele! – hallottuk Agárdi Gábortól.