2024. április 25., csütörtök

Ma és holnap Belgrádban a világ – VIDEÓ

Az el nem kötelezett országok mozgalmának 60. évfordulójára 116 delegáció érkezik

Pontosan 60 évvel azután, hogy megalakult az akkori Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság fővárosában, ismét Belgrádra összpontosul a világ szeme, hiszen ma kezdődik az el nem kötelezett országok mozgalmának csúcstalálkozója. A szerb fővárosban a következő két napban a biztonságról 3243 rendőr gondoskodik – közölte a Belügyminisztérium, hiszen 105 ország és 11 szervezet delegációjának több mint 550 tagját látja vendégül Szerbia.

A külföldi diplomáciai képviseletek közül többen már a hétvégén megérkeztek. A távolabbi országok képviselői, köztük államfők, külügyminiszterek repülőgépe a Nikola Tesla Repülőtéren landolt.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) után a második legnagyobb nemzetközi szervezet, az el nem kötelezett országok mozgalma 1961-ben alakult meg. Azokat az országokat tömörítette akkor magába, amelyek nem csatlakoztak egyetlen nagyhatalmi katonai (USA vagy Szovjetunió vezette) tömörüléshez sem. Négy politikai vezető elképzelésén alapult: Indonézia első elnöke, Sukarno, India első miniszterelnöke, Dzsaváharlál Nehru, Egyiptom második elnöke, Gamal Abden-Nasszer, valamint Jugoszlávia első elnöke, Josip Broz Tito megbeszélései szerint jött létre. Mind a négy vezető ismert szószólója volt a „közép-útnak": a két tömbhöz képest elmaradott vagy kifejezetten fejletlen országokat akarták megkímélni a nyugati és a keleti tömbök között folyó hidegháborútól. Akkor 25 állam vezetője vett részt a mozgalom első konferenciáján Belgrádban.

Az eredeti elképzelés már megváltozott, más alapokra helyezték a működését, mégpedig a 1979-ben aláírt havannai nyilatkozat szerint a szervezet célja a nemzeti függetlenség, szuverenitás, területi integritás és biztonság biztosítása lett, valamint az imperializmus, gyarmatosítás, neokolonializmus, apartheid, rasszizmus és cionizmus, a külső agresszió, okkupáció, domináció és hegemonizmus és a tömbpolitika elleni harc. Ma 120 állam tagja a mozgalomnak, valamint 17 ország megfigyelő státuszt kapott (Szerbia és Ororszország is), és a világ lakosságának 55 százalékát képviseli a mozgalom, a világ államainak többségét, valamint az ENSZ tagságának kétharmadát.

A mára és holnapra szervezett politikai és gazdasági találkozók során a diplomáciai képviseleteket a legmagasabb rendőri biztosítással látták el, így több esetben a közlekedés leállásával is számolni lehet majd, habár a közlekedési rendőrség ígéretet tett arra, hogy igyekezni fog minimálisan felborítani a főváros hétköznapi életét.

Mint arról az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) beszámolt, a főváros külföldi vendégeiről mintegy 5000 ember gondoskodik majd, csaknem 200 kapcsolattartó tiszt áll majd a rendelkezésükre a nap minden órájában. A vendégek mintegy 300 sofőrt vesznek igénybe, és 200 lesi a kívánságukat. A külföldi delegációkat összesen öt belgrádi szállodában szállásolták el.

A szervezésben figyelmet fordítottak arra is, hogy a vendégek jól érezzék magukat, így a vallási és kulturális különbözőségeket is szem előtt tartották elszállásolásukkor. Mivel a magas szintű találkozókra a belgrádi vásártéren kerül sor, külön helyiséget irányoztak elő az imák megtartására. Az étkeztetésre is külön figyelmet fordítottak, a hindu és halal-elvárások szerint készítik el a vendégek ételeit is, de a házigazdák szeretnék, ha a vendégek megismernék Szerbia hagyományos ételeit is.

Az idei rendezvényt Szerbia Azerbajdzsánnal együttműködve szervezte meg, ugyanis e két állam az el nem kötelezett országok mozgalmának soros elnöke, egészen 2022-ig.

A nagyszabású rendezvényt a legszigorúbb járványügyi intézkedések közepette szervezik meg, mindenkinek, aki részt vesz a csúcstalálkozón 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatnia, a média képviselőinek is, akik végigkövetik az eseményeket. Megközelítőleg 300 médiaképviselő akkreditáltatta magát erre a kétnapos eseményre.

Az el nem kötelezett országok 60. évfordulójára megszervezett csúcstalálkozó egyik érdekessége, hogy ezen a konferencián első alkalommal vesz részt Oroszország, mégpedig megfigyelőként. Bejelentések szerint Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere fel fogja olvasni az összegyűlteknek Vladimir Putin orosz államfő üdvözlőlevelét.

Nikola Selaković külügyminiszter már tegnap számos diplomáciai vezetővel találkozott, így tárgyalásokat folytatott többek között Szudán, valamint Nepál külügyminiszterével, Irak belügyminiszterével és Kambodzsa küldöttjével is.