2024. április 25., csütörtök

Szerbia a hulladék mindössze négy százalékát hasznosítja újra

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) adatai azt mutatják, hogy Szerbia csak az összes kezelt hulladék négy százalékát használja fel újra, míg az újrafelhasznált hulladékok aránya az Európai Unió szintjén 49,4 százalék - tette közzé a Köztársasági Statisztikai Hivatal.

Csak Romániában (3,5 százalék) és Bulgáriában (2,9 százalék) van kisebb aránya az újrahasznosított hulladéknak, mint Szerbiában, míg Szlovénia kb. 93 százalékkal messze meghaladja az európai átlagot, de Magyarország is, mintegy 69 százalékkal. A közel 56 százalékos aránnyal rendelkező Horvátország is valamennyivel túllépi az uniós országok átlagát. Az adatok 2018-ra vonatkoznak, ez az utolsó év, amelyet statisztikailag teljesen feldolgoztak.

2018-ban az Európai Unió országai fejenként átlagosan körülbelül 5,1 tonna hulladékot termeltek. Az egy főre eső 7,3 tonnával Szerbia az európai átlag felett volt.

Darko Nadić professzor, a Politikatudományi Kar Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődési Központja (CEPOR) Szakértői Tanácsának elnöke úgy véli, hogy a nagyon rossz hulladék újrahasznosítás Szerbiában annak a helyzetnek a következménye, hogy későn kezdtük el a hulladékot új erőforrásként kezelni.

Megjegyezte, hogy az államnak meg kell tennie bizonyos lépéseket a hulladék újrafelhasználásának ösztönzése érdekében.