2024. március 29., péntek

Munkával minden elérhető!

Újvidéki diákok sikere Tatán

Gergely Ruppa Helena, a Svetozar Marković Gimnázium biológiatanára a múlt hét végén Magyarországon járt három gimnazistájával, Tatán egy fenntartható fejlődés tematikájában megszervezett, tanulmányi diákversenyen vettek részt.

A versenylehetőségről, azaz az I. Kárpát-medencei Kindler-Láng fenntarthatósági versenyről a tanárnő tájékoztatta diákjait még tavaly, és hárman jelentkeztek. Több forduló volt, eleinte online vettek részt a versenyben diákjaink, tematikus fogalmazásokat kellett írniuk, majd teszteket. A selejtezőkön mindhárom újvidéki, második osztályos diák, Cvetković Edvárd, Habram Árpád és Vujković-Bukvin Anna Mária átjutott, ezek után kaptak meghívást szeptember 23-ára, a tatai döntőre.
A magyarországi rendszerezés szerint a diákokat két versenykategóriába sorolták, a 7–8. osztályos, valamint a 9. és 10. osztályba járó diákok alkottak csoportokat. Az idősebbek csoportjában nagyjából 24 versenyző volt, Magyarországról, Romániából és Szlovákiából is érkeztek.

A határon túliakat külön díjazták, Vujković-Bukvin Anna Mária első helyezést ért el. Az oklevél mellé értékes ajándék is járt, egy Samsung táblagépet kapott a szervezőktől. A szállás természetesen ingyenes volt a résztvevők számára, egy diákkollégiumban aludtak, mindenképp egy kellemes hétvégét tölthettek Magyarországon. Városnézőben is voltak, idegenvezetővel, nagyon tetszett nekik. Megnézték azt a mesterséges tavat is, amelyet még Mátyás király idejében építettek. – Nagyon tetszett a program, elvezettek bennünket egy geológiai parkba, ahol különböző kőzeteket, fosszíliákat láthattunk. Egy ösvény mentén sétálva bemutatták a tatai állatfajokat, az ottani biodiverzitást. Van egy vár is a városban, nagyon érdekes volt minden – mesélte Habram Árpád.

Vujković-Bukvin Anna Mária már általános iskolában nagyon kedvelte a biológiát, és a vegytant is. A gimnáziumban szeretne tovább fejlődni e két tanterületen, amikor a tanárnő említést tett a versenylehetőségről, kapott az alkalmon.

– Megírtam a fogalmazásomat arról, hogy mi, otthon, miként kezeljük a háztartási hulladékot. Mennyi szemetet termelünk, és hogy mit teszünk ezzel. A verseny megtanított arra, hogy ha valamit nagyon akarok, és ha azért hajlandó vagyok megdolgozni, akkor az megvalósítható. Munkával, szorgalommal bármit megkaphatok, bárhova eljuthatok – véli a díjazott gimnazista. A magyarországi út során feltűnt neki az, hogy mindenki nagyon korrekt módon viszonyult hozzájuk, és hogy azt szerették volna elérni, hogy a diákok kifejtsék saját véleményüket. – Nem az volt a céljuk, hogy a dolgokat csupán megtanuljuk, és hogy fejből visszamondjuk, hanem igyekeztek gondolkodásra késztetni bennünket. Arra törekedtek, hogy a fejünkben lévő tudást hasznosíthassuk, kihasználhassuk – mesélte élményeit Anna Mária.