2024. április 18., csütörtök

Légy a barátom

Projektzáró rendezvényt tartottak Óbecsén

A Than Fivérek Értelmiségi Kör sikeres IPA, határon átnyúló pályázatot valósított meg Sokszínűség és egyenlőség előmozdítása Szerbiában címmel, amelyet az Európai Unió/Európa Tanács finanszírozott. A Légy a barátom című projekt május elején kezdődött Óbecse község általános iskoláinak az együttműködésével, míg a projektzáró konferencia kedden, október 5-én volt az óbecsei városháza dísztermében. Az egybegyűlteket Bonifárt László, a Than Fivérek Értelmiségi Kör elnöke köszöntötte, majd Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke is felszólalt.

– Több mint tíz éve Óbecsét a tolerancia városaként emlegetjük. Városunkban szinte fele-fele arányban élnek szerbek és magyarok, fele-fele arányban élnek római katolikusok és ortodox vallásúak, mégis azt gondolom, hogy ebben a világban, ahol élünk, mindnyájunknak gyakorolni kell az elfogadást. Ezenkívül még fontosabb, hogy gyakorolni kell a konfliktuskezelést. A projekt lebonyolítóival, a Than Fivérek Értelmiségi Kör vezetőivel és munkatársaival való beszélgetésből kiderült, hogy a műhelymunkákon épp erre helyezték a hangsúlyt, ami örömmel és megelégedéssel tölt el – mondta a községi képviselő-testület elnöke.

A projekt magyar és szerb nyelven, négy óbecsei iskolában, a hatodik, hetedik és nyolcadik osztályosokkal, illetve az intézmények pszichológusaival karöltve valósult meg. A fiatalok arra a kérdésre keresték a válaszokat, hogy szerintük mi a tolerancia, mi a diszkrimináció, vannak-e bennünk előítéletek egymás iránt, miért és hogyan közösítenek ki valakit, illetve, hogy ezeket a tényezőket hogyan lehet megfékezni, vagy teljesen kiküszöbölni, és kinek kell jelenteni az ilyen eseteket. A Samu Mihály iskola tanulóival Bíró Horvát Tímea, a Sever Đurkić iskola felsőseivel Blanka Okuka, a Petőfi Sándor iskola tanulóival Branislava Vračarić foglalkozott, Börcsök Margarita pedig a Zdravko Gložanski aktív tanulóit kapcsolta be a munka során. A műhelymunkák alkalmával az érintettek vizsgálták az iskolákban tapasztalható megkülönböztetés mértékét, illetve megoldást kerestek annak lecsökkentésére. A pszichológusok elmondása szerint a műhelymunkákon elvégezték a gyermekek nézeteinek felmérését ehhez a témához a foglalkozások előtt és után is elvégezték. A kérdőívek kiértékelése után a szakemberek érdekes és hasznos információkhoz jutottak, melyek segítségükre lehetnek az adott problémás témakör megoldásában.